Sănătate

Tot mai mulți clujeni se vaccinează cu doza 1, de când s-au anunțat restricții: „Numai la drive-thru sunt sute”

De când autoritățile au anunțat că se impun noi restricții, în special pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid-19, clujenii merg în număr mare să se imunizeze la centrele de vaccinare.

 

Noile restricții impuse de autorități i-au făcut pe clujeni să reconsidere decizia lor de a se vaccina. În ultima perioadă, tot mai mulți oameni se vaccinează anti-Covid-19 în centrele din județul Cluj.


 

Florin Moroșanu, membru în echipa de vaccinare de la centrul drive-thru de la Sala Sporturilor, din Cluj-Napoca, a povestit pentru monitorulcj.ro cum se desfășoară vaccinarea în ultima perioadă.


Ritmul de vaccinare a crescut în ultima săptămână

Florin a explicat pentru monitorulcj.ro care a fost evoluția vaccinării de când s-a deschis centrul drive-thru și până în prezent. Când centrul s-a deschis, oamenii se îngrămădeau la vaccinare, dar în vară s-a simțit o scădere destul de mare (atât pe plan local, cât și național). 

Ritmul de vaccinare a început să crească din luna septembrie, când au început să apară primele restricții pentru persoanele nevaccinate, dar în special în ultimele zile când s-au anunțat restricții mai dure:


„Din aprilie, de când s-a deschis centrul de vaccinare drive through, zeci de mii de persoane s-au vaccinat anti-Covid-19, nu am cifrele actualizate, dar se găsesc în ultimele comunicări ale Prefecturii. Peste vară, la fel cum s-a întâmplat în toată țara, a fost o scădere a vaccinării. Începând cu luna septembrie, numărul persoanelor care se vaccinează a început să crească și, evident, de săptămâna trecută ritmul de vaccinare e aproape la fel ca în primele două luni de când s-a deschis centrul”, a spus Florin.

Sute de oameni, vaccinați într-o zi

În prezent, sute de oameni iau cu asalt centrul de vaccinare în fiecare zi. Chiar dacă creșterea numărului de persoane vaccinate cu prima doză este mai evidentă, clujenii se întorc și pentru a doua și a treia doză cam în aceeași proporție:


„Sunt oameni care vin și pentru prima doză în număr mare, dar și cei care sunt la doza a doua sau doza booster. Și ei vin în ritm constant. Undeva din 450, dacă împărțim la trei, cam așa e proporția celor care s-au vaccinat în ultima perioadă aici. E clar că față de acum trei săptămâni, o lună, când numărul celor care se vaccinau cu prima doză era de ordinul zecilor numărul a crescut. Acum numărul celor care se vaccinează cu prima doză este de ordinul sutelor. 100-150 de persoane în fiecare zi la drive-thru. În același timp, și doza booster e acolo aproape. Acum sunt cele trei doze apropiate ca număr, nu prea există o disproporție între ele. Cam de săptămâna trecută, de joi, au început să vină mai mulți oameni. Noi îndemnăm oamenii să vină să se vaccineze, fiindcă doar așa putem să trecem cu bine peste pandemia asta”, a explicat Florin. 

Centrul drive-thru, pregătit pentru sezonul ploios

Florin Moroșanu și-a arătat admirația pentru medicii care sunt mereu la datorie la centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor și evidențiază cât de importantă este munca lor. 


Totodată, el spune că mediul în care lucrează echipa de vaccinare s-a îmbunătățit din vară, fiind pregătiți pentru „sezonul ploios”:

„Referitor la personal, oamenii de aici își fac treaba foarte bine. Din punctul meu de vedere e o muncă solicitantă pe care o fac pentru că trebuie să fie tot timpul foarte atenți. Evident, nu se compară cu munca din secțiile de ATI, însă e foarte importantă munca lor. Legat de condiții, cumva centrul e pregătit pentru perioada de toamnă, în sensul în care corturile au fost înlocuite cu niște containere, putem să stăm în ele și să ne desfășurăm munca în condiții decente. Atât doar că fiind toamnă vor veni și ploile, dar pentru asta a fost extins cortul pe care îl aveam aici și în tunelul de vaccinare se pot vaccina oameni din trei mașini. Deci cumva ne pregătim și de sezonul ploios ca să se poată desfășura activitatea în bune condiții”, a explicat Moroșanu.

Câți clujeni se vaccinează în ultima perioadă? 

În centrul drive-thru, numărul persoanelor vaccinate pe zi a început să crească semnificativ din 14 octombrie, dar creșterea și mai importantă e de acum câteva zile. Până în 14 octombrie, se vaccinau în medie 100 de oameni pe zi, potrivit datelor transmise de Prefectura Cluj. În 14 octombrie, media a crescut la aproximativ 300 de oameni pe zi, iar din 22 octombrie în fiecare zi se vaccinează peste 400 de oameni, doar la centrul drive-thru de la Sala Sporturilor.

Totuși, situația pe județul Cluj ne arată o creștere mai mare a numărului persoanelor vaccinate cu prima doză, decât cu a doua sau a treia doză. La nivelul județului Cluj, raportul din 25 octombrie arată că în doar 24 de ore s-au vaccinat 2310 persoane cu prima doză, în toate centrele din județ. Cu a doua doză s-au vaccinat 300 de persoane, iar cu a treia doză un număr de 752 de persoane. 

Raportul din 25 octombrie arată că în 24 de ore s-au vaccinat 444 de persoane la centrul drive-thru, 2.913 la centrele de vaccinare clasice din județ și 5 persoane la cabinetele de medicină de familie.  În 24 octombrie, Prefectura Cluj a anunțat că 2.626 de persoane s-au vaccinat în județ cu prima doză. În 23 octombrie, 3.227 de persoane s-au vaccinat în Cluj cu prima doză, iar în 22 octombrie raportul arăta că 2.544 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19 cu prima doză, în 24 de ore (adică de joi până vineri).

Situația dozelor administrate de la începutul pandemiei de Covid-19 până în prezent este următoarea: prima doză - 326.700, a doua doză - 275.731, a treia doză - 41.572.

Sursă foto: Florin Moroșanu

CITEȘTE ȘI:

Maraton de vaccinare împotriva Covid-19 la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, de Ziua Armatei

 

Noile restricții se aplică de AZI. Restaurante, închise la ora 21:00. Masca, obligatorie peste tot. VEZI LISTA

 

abonare newsletter