Sănătate

Prognoză sumbră! România ar putea ajunge în următoarele două săptămâni la vârful pandemiei de COVID

Epidemiologul Octavian Jurma a tras un semnal de alarmă cu privire la evoluția pandemiei de COVID-19 și face previziuni sumbre.

 

 


În urma analizei evoluției pandemiei din ultima lună, epidemiologul Octavian Jurma a ajuns la concluzia că în următoarele două săptămâni aproximativ un milion de români se vor infecta și 10.000 vor muri din cauza COVID-19.

„Azi e cea mai joasă zi din saptamana care vine. Vă dași seama că azi (19 octombrie) avem de 25 de ori mai multe cazuri decât în urmă cu 8 săptămâni?


Avem de 20 de ori mai multe cazuri decât în vâful valului 1. Da valul acela în care am stat 30 de zile în carantină ca să nu ajungem ca Lombardia. Acum am ajuns mai rau ca Lombardia pentru că am refuzat carantina de 30 de zile și prin asta am refuzat să mai avem vreodată doar 500 de cazuri pe zi în vârful unui val. Acum le arătăm noi italienilor cum arată un val pandemic în care politicienii au luat locul medicilor”, a transmis epidemiologul.

Potrivit statisticilor, vârful pandemiei ar putea fi atins în următoarele două săptămâni.


„Vom continua la acest nivel stratosferic încă cel puțin 2 săpătmâni. 1 milion de români se vor mai îmbolnăvi în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 200,000.

10,000 de români vor fi uciși de COVID-19 în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 5,000. Nu vă arăt aceste cifre ca să vă îngrozesc ci ca să vă trezesc”, a adăugat epidemiologul.


„Există o mică sanșă să depășim vârful în această săptămână”

Octavian Jurma consideră că vârful pandemiei de COVID-19 va atinge vârful la sfârșitul lunii octombrie.

„Deși e posibil ca în această săptămână valorile zilnice să treacă chiar de 19,000 cazuri noi, e puțin probabil ca plafonul de 20,000 să fie străpuns. Prognoza curentă rămâne conservator optimistă în așteptarea unui vârf până la finalul lunii octombrie și intrarea pe o pantă descendentă la începutul lunii noiembrie.


Din păcate pentru sistemul medical amânarea chiar și cu o săptămână a atingerii vârfului este devastatoare. Faptul că săptămâna trecută nu am atins încă vârful înseamnă că urmează încă două săptămâni de creștere a numărului de cazuri grave care necesită internare și ATI”, a transmis Octavian Jurma.

Luni, 19 octombrie, la nivel național au fost raportate 261 de decese și 10.141 de cazuri noi de Covid-19. În secțiile ATI erau internați 1.764 dintre care 41 minori.

 

CITEȘTE ȘI

Vești bune pentru bolnavii de COVID-19. Remdesivirul se va găsi în tot mai multe spitale

abonare newsletter