Sănătate

Prefectura Cluj: „Începe administrarea dozei 3!” Vaccinarea, exclusiv cu Pfizer sau Moderna

Prefectura Cluj a anunțat că începe administrarea dozei de rapel, cu numărul 3, a vaccinului împotriva Covid-19 în România. Vaccinarea se va efectua cu Pfizer sau Moderna, indiferent de vaccinul administrat inițial.

 

Potrivit Instituției Prefectului Județul Cluj, doza 3 de vaccin împotriva coronavirusului este ferm recomandată:


- persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
- persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.


Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitarea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager, transmis autoritățile naționale.

Tot ce este important să știi

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.


Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.

Programarea pentru administrarea dozei de rapel (doza 3):


Se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/a municipiului București.


Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate. 

CITEȘTE ȘI:

Românii au luat cu asalt centrele de vaccinare! Număr record de doze administrate în ultimele ore

 

Persoanele vaccinate NU vor mai sta în carantină dacă intră în contact cu un bolnav de COVID-19

 

abonare newsletter