Sănătate

Expert UBB, despre măsuri anti-Covid: „Știu, nu avem toalete în toate școlile, dar ventilație trebuie să existe”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai (UBB), a avertizat că în curând va începe școala, iar despre ventilația din sălile de clasă, necesară pentru diminuarea riscului de infecție, nimeni nu a vorbit încă.

 

Expertul spune că deși știe că ventilația în fiecare școală este ceva ideal, nu se poate întâmpla așa. Unele școli nu au nici măcar toalete, dar Cherecheș spune că un sistem de ventilație corespunzător trebuie să apară peste tot unde este posibil.


 

Un sistem de filtrare a aerului HEPA poate să scadă transmiterea virusului COVID-19 în spații închise cu 65%:


„Începe școala în septembrie și despre ventilație în școli nu avem noutăți, din nefericire.

Sistemele de filtrarea aerului cu HEPA pot să scadă cu 65% transmiterea COVID în spațiile închise. Da, știu, că nu avem toalete la toate școlile din România, dar ar trebui să începem măcar să discutăm despre aerul din sălile de clasă, birouri, restaurante - să încercăm să găsim soluții măcar într-o parte din spațiile închise”, a spus expertul în sănătate publică al UBB.


Cherecheș: „Ar trebui să avem sisteme de vetilație la iarnă!”

Răzvan Cherecheș a spus și o povestioară prin care să evidențieze că și un efort, cât de mic posibil, tot va aduce beneficii, comparativ cu o situație în care nimeni nu face nimic.

Astfel, expertul susține că acolo unde este posibil, în această iarnă nu ar trebui să lipsească sistemul de ventilație.


„Un bătrân se plimba într-o dimineață pe malul mării - furtuna din noaptea dinainte aruncase pe plajă mii de stele de mare care se zbăteau.

Simțindu-se neputincios în fața dezastrului, bătrânul a remarcat o fetiță de vreo 8-9 ani, rochiță roșie cu buline albe, care lua câte o stea de mare și o arunca în mare, apoi lua alta și o arunca în mare...
- de ce te chinui? sunt așa de multe încât nu vei face nicio diferență!, i-a spus bâtrânul
- pentru cele pe care le-am aruncat în mare, face o diferență!, i-a răspuns fetița.


Acolo unde poate și cum se poate, ar trebui să existe sisteme de ventiație HEPA în spațiile închise în această iarnă!”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

CITEȘTE ȘI:

Expert UBB: „Localurile vor fi obligate să aibă sistem de ventilație. Așa oprim răspândirea COVID”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter