Sănătate

1.000 clujeni pe zi, vaccinați la centrul drive-thru. Șef DSP: „Îi vom vaccina doar pe cei cu mașina!” VIDEO

Clujenii sunt nerăbdători să se vaccineze la noul centru drive-thru, deschis la Sala Sporturilor. Capacitatea de vaccinare în Cluj ar putea crește la 5.500 persoane imunizate pe zi, cu ajutorul centrului drive-thru.

 

 


S-a dat startul la vaccinare la primul centru drive-thru din Cluj-Napoca, de la Sala Sporturilor. Zeci de clujeni au așteptat să se vaccineze, într-o coadă kilometrică ce se întindea inclusiv peste podul Garibaldi din Grigorescu.

 


Prefectul de Cluj, Tasnadi Szilard recunoaște că este prima zi în care ne putem bucura de „aglomerația maximă”, în zona respectivă. Un mod prin care aglomerația ar putea fi evitată este ca persoanele care doresc să se vaccineze să vină de acasă cu formularul de triaj completat.

Tasnadi Szilard a explicat că dacă la centrul drive thru s-ar vaccina o medie de 4 persoane în timp de 5 minute, personalul medical ar imuniza 1.000 de clujeni pe zi.


„Primul centru de vaccinare drive-thru, al doilea centru din țară. Este prima zi în care ne putem bucura de o aglomerație la maxim în zonă. Avem speranțe mari, desigur. (...) Dacă vom avea un real succes, cu siguranță vom solicita deschiderea unui nou centru drive-thru. (...) Solicitări există, dar depinde și de numărul de persoane care se află în mașină, pot fi 2-3-4 persoane, depinde dacă vin cu formularul de triaj completat gata de acasă. Atunci nu se mai pierde timpul, dar dacă s-ar vaccina în medie 4 persoane la fiecare 5 minute am putea discuta de peste 1.000 de persoane pe zi, zic eu”, a declarat Prefectul Tasnadi Szilard, la deschiderea centrului drive thru.

Citește și: VIDEO/FOTO. Clujenii se înghesuie la centrul de vaccinare drive-thru. Coada de mașini începe de la Podul Garibaldi


Vaccinarea fără programare duce la o „aglomerație firească”

Și subprefectul de Cluj, Irina Munteanu, a vorbit despre începerea vaccinării din mașină și a descris modul în care procesul se desfășoară. La noul centru de vaccinare, autoritățile locale au asigurat peste 500 de doze de vaccin Pfizer. În cazul în care acestea nu vor face față solicitărilor, acestea se vor suplimenta cu alte doze de la Centrul Regional de Stocare.

„La acest moment avem peste 500 de doze de vaccin aduse aici. Bineînțeles nu putem anticipa nici numărul de persoane, nici numărul de mașini, însă ne adaptăm din mers, de asta suntem cu toții aici. Dacă este nevoie de mai multe doze pentru astăzi, aducem mai multe de la Centrul Regional de Stocare. Pe de altă parte, văzând așa cum se desfășoară primele vaccinări vom suplimenta și personalul, anume partea de înregistrare. Acolo e un pic mai greu procedeul și durează puțin mai mult. Am cooptat partenerii din Crucea Roșie care vor veni cu echipe de voluntari zilnic, aici pe platou și vor asigura aceste aspecte administrative care țin de înregistrarea participanților, de supraveghere împreună cu echipa post vaccinare, la fel și a lua buletinul, a duce bulentinul înapoi celor din mașină, a duce adeverințele de vaccinare la momentul terminării celor 15 minute post-vaccinare”, a declarat Irina Munteanu, subprefect de Cluj.


Subprefectul precizează că este normal ca în prima zi să avem o „aglomerare firească” în special pentru că vaccinarea se face fără programare. „Oamenii trebuie să aibă răbdare. Vaccinarea se face fără programare. Bineînțeles suntem în prima zi, este și o aglomerație firească. Centrul funcționează în fiecare zi de la ora 08:00 la ora 20:00. Echipele se vor suplimenta la nevoie, astfel încât să fie mai cursivă activitatea.”, a adăugat Irina Munteanu.

Nici ploaia nu va opri vaccinarea împotriva COVID-19 la centrul drive-thru: „Deja colegii de la Primărie se ocupă de achiziționarea sau închirierea unor pavilioane care să acopere partea de vaccinare împreună cu mașina și echipa să fie protejați de vreme rea”, a spus subprefectul.

26% din populația Clujului, vaccinată

Centrul de vaccinare drive-thru deschis la Cluj-Napoca este „portița” spre imunizarea colectivă a 60% din populație. Șeful DSP Cluj a atenționat că doar persoanele care vin cu mașinile vor fi vaccinate și maxim patru în mașină.

„În primul și în primul rând, deschiderea acestui centru de vaccinare mobil este tocmai în ideea de a crește acoperirea vaccinală a populației într-un ritm cât mai accelerat. Ca să avem acea acoperire colectivă, să avem acel 60%, tocmai în ideea de a stopa transmiterea virusului și de a nu-i mai permite să își facă mutații. Acest centru, după cum se vede, are succes. Cred că ne va asigura o creștere a acoperirii vaccinale, mai ales că nu este cu programare în platformă, ci este la liber. Ne-am pregătit ca pentru ziua de astăzi să avem peste 500 de doze de vaccin. De specificat că se vaccinează cu vaccin Pfizer. De specificat că doar populația care vine cu un autovehicul va fi vaccinată - 2, 4 oameni într-o mașină, nu mai mult. Nu vom vaccina persoane care vin pe pedestru, pentru a nu se aglomera”, a explicat Mihai Moisescu, șeful DSP Cluj.

După ce s-au vaccinat, clujenii se îndreaptă spre parcarea de lângă Sala Sporturilor, unde este punctul de așteptare și unde vor fi monitorizați de personalul centrului de vaccinare. Totodată, aceștia își vor primi actele de vaccinare după ce vor trece cele 15 minute de așteptare.

„Din punct de vedere al profilului de siguranță, este gândit în ideea de a-i supraveghea post vaccinare pe toți supuși vaccinării, minimum 15 minute în parcare și să fie personal care să îi monitorizeze, să îi întrebe periodic cum se simt și vor primi actele de vaccinare doar în momentul în care sunt timpii de așteptare încheiați, tocmai în ideea de a nu permite cum s-a întâmplat chiar cu primul care a vrut să meargă direct acasă și s-a întors după acte. (...)

Stăm bine cu vaccinarea. Aveam în ultima săptămână un minim de cam 4.500 doze de vaccin administrate zilnic în fiecare zi, cu cel de astăzi cred că o să ajungem la 5.500 ceea ce cred că e o acoperire acceptabilă pentru județul nostru, având în vedere că avem o populație de peste 750.000 de oameni. În procent, ultima dată erau în jur de 26% din populație vaccinată.”, a adăugat Moisescu.

CITEȘTE ȘI:

Clujul rămâne județul cu cele mai lungi liste de așteptare pentru vaccinul anti-COVID. Este întrecut doar de Capitală

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter