Sănătate

Terapia Cluj începe producția unui medicament eficient în tratarea cazurilor COVID-19. Ce beneficii are?

Terapia Cluj va începe în luna mai producția medicamentului antiviral împotriva formelor ușoare și medii COVID-19, Favipiravir.

 

 


Favipiravirul va putea fi eliberat chiar și de medicii de familie, chiar dacă până acum a fost eliberat doar de medicii specialiști din spitale. Favipiravirul produs la Terpaia Cluj va asigura necesarul intern pentru spitale și tratamentul ambulator.

 


Clujul va fabrica 50.000 de cutii de favipiravir pe lună

„Avem 25.000 de cutii de favipiravir pe stoc pentru luna aprilie-mai, urmând ca din iunie să fabricăm în Cluj până la 50.000 de cutii pe lună ca să acoperim necesarul și în spital și în ambulator. Dar, apelul nostru este ca populația să ia medicamentul doar la instrucțiunea medicului și pe baza de prescripție medicală”, a spus Dragoș Damian, director la Terapia Cluj, potrivit stiripesurse.

Cel mai mare avataj al acestui medicament este faptul că administrarea lui previne agravarea formelor grave de COVID-19, prin urmare se evită situațiile în care pacientul este interenat la Terpaie Intensivă.


„Acum, bătălia se va da cu adevărat înainte de spital, pentru că formele ușoare și moderate pot fi tratate în ambulator și riscul de a se ajunge cu forme severe și critice în ATI scade foarte mult”, a precizat Dragoș Damian.

FluGuard (favipiravir) e un medicament eliberat pe bază de rețetă medicală, produs de Sun Pharma, grup din care face parte Terapia. Inventat de japonezi, acest medicament e folosit la scară largă în India, China și Rusia, însă a fost uilizat pe scară mai restrânsă în vestul Europei.


Favipiravir este un medicament folosit pentru tratarea girpei, iar în anul 2016 a fost trimis de Japonia către toate țările afectate de virusul Ebola. Momentul în care a izbucnit pandemia, medicamentul a fost utilizat pentru a stopa agravarea bolii la pacienții cu simptomele ușoare.

CITEȘTE ȘI:


Dragoș Damian: „80% dintre angajații Terapia Cluj vor să se vaccineze, însă lipsesc dozele”

Ultimele Stiri
abonare newsletter