Sănătate

Cancerul pe timp de pandemie. Care sunt semnele pe care nu trebuie să le neglijezi?

Procentele celor care solicită un control pentru afecțiunile oncologice a scăzut semnificativ în perioada de pandemie, din cauza temerii de a nu contacta virusul prin vizita la spital. Află care sunt semnele pe care nu le poți trece cu vederea.

 

 


Medicii trag un semnal de alarmă. Mulți pacienţi cu boli grave ajung prea târziu la doctor, din cauza temerilor legate de pandemie. Numărul celor care solicită un control a scăzut cu 20 de procente în această perioadă. Afecţiunile oncologie, de exemplu, nu suferă amânare. Care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la medic, ne spune dr. Eniko Reka Fejer, medic specialist Oncologie.

Tratamentul are eficacitate maximă când boala este depistată precoce, înainte ca celulele maligne să se răspândească în alte organe. Cu cât ajungi mai repede la medic, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare, mai ales dacă tumora poate fi îndepărtată chirurgical.


Semne generale

Pierderea poftei de mâncare

Multe afecțiuni, de la gripă la depresie, pot să determine scăderea apetitul alimentar. Cancerul poate avea acest efect prin schimbarea metabolismului (felul în care organismul transformă alimentele în energie).


Scăderea involuntară în greutate

Statisticile arată că 2 din 5 persoane diagnosticate cu cancer pierd involuntar în greutate. Prin urmare, dacă slăbești mai mult de 5% din greutate în decurs de câteva luni, fără să depui un efort (exerciții fizice, dietă), poate fi un prim semn de cancer.


Oboseala extremă

Este unul dintre cele mai frecvente simptome în cancer. Oboseala extremă este aceea care nu se ameliorează după ce te odihnești. Fă-ți o programare la medic dacă senzația de oboseală nu trece nici după ce reduci intensitatea activităților și după ce te odihnești mai mult.


Febra persistentă

Frecvent, febra este un semn de infecție. Însă febra poate să apară și în anumite cancere (limfom, leucemie, cancer renal, cancer hepatic). Febra din cancer crește și scade de-a lungul unei zile, uneori urmând un model care se repetă în același moment al zilei. Mergi la un consult dacă febra depașește 38 de grade Celsius și durează mai mult de câteva zile.

Ganglioni măriți

Ganglionii măriți la nivelul gâtului sunt frecvent un semn de infecție, însă,  pot fi și un indiciu timpuriu de cancer. De obicei, mărirea ganglionilor din cancer nu este dureroasă. De asemenea, cancerul de sân care a metastazat se poate manifesta prin mărirea ganglionilor în zona axilară. Dacă ai un ganglion mărit care nu trece într-o săptămână, în special dacă nu te doare, fă-ți o programare la medic.

Transpirații nocturne profuze

În cazul femeilor peste 45 de ani, transpirațiile nocturne pot fi un simptom al menopauzei. Totodata, în cazul ambelor sexe, ar putea fi un semn de infecție sau un semn de cancer.

Modificari ale aspectului pielii

Anumite cancere pot produce modificări la nivelul pielii: piele închisă la culoare (hiperpigmentație), pielea capătă o colorație galbenă, la fel și ochii (icter), pielea se înroșește (eritem), pielea se cojește (se descuamează), apare senzația de mâncărime (prurit), sau apare creșterea excesivă a pilozității.

Semne specifice

Sânge în scaun sau urină

O metodă de a descoperi originea sângelui este în funcție de cât de deschis sau închis este la culoare. Indiferent de originea sângerării, acest lucru face necesar un control medical de urgență.

Tuse persistentă

Răceala sau gripa au printre manifestări și tusea persistentă. Însă dacă tusea pare că nu mai trece după 2 luni,  mai ales daca ești și fumător, ar putea fi și un indiciu de cancer pulmonar atunci când este însoțit de alte semne de alarmă: durere în piept, pierdere în greutate, oboseală, dificultate la respirație.

Dificultate la înghițit

Senzația de nod în gât este un simtom frecvent în boala de reflux gastroesofagian. Mai rar, dificultatea la înghițit (disfagia), poate semnala un cancer de esofag.

Durere

Durerea poate fi un simptom precoce al cancerului osos sau testicular. Totodată, o durere de cap persistentă, care nu trece sau care nu se ameliorează cu tratament, ar putea fi manifestarea unei tumori cerebrale.

Modificări ale aspectului unei alunițe

Un semn al cancerului de piele este o aluniță care își modifică aspectul sau o rană care nu se vindecă. Mergi la un consult dermatologic daca observi că o aluniță se modifică sub următoarele forme: cresște sau se îngroasă, își schimbă culoarea, își modifică aspectul (formă anormală sau margini neregulate), prinde crustă sau coajă și nu se vindecă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter