Actualitate

Un gaz radioactiv, a doua sursă pentru cancerul pulmonar. Cercetătorii clujeni au găsit soluția pentru oprirea lui

Un gaz radioactiv, a doua sursă pentru cancerul pulmonar. Cercetătorii clujeni au găsit soluția pentru oprirea lui

 

 


Radonul este unul dintre agenții din mediul înconjurat care duce la apariția cancerului pulmonar. Acest gaz radioactiv se formează în interiorul clădirilor și pătrunde ușosr prin fisurile de pereți și fundație.  Gazul radioactiv apare din cauza solului pe care este amplasată construcția.
 

Un grup de cercetători clujeni de la Ingeria Mediului a găsit soluția prin care încearcă să oprească apariția gazului radioactiv în case.


 „Finanțarea pe care am accesat-o în ultimii 4 ani, 2016-2020, a fost de 2 milioane de euro. Cu două milioane de euro am reușit să dezvoltăm niște tehnologii-pilot și un manual de bune practici. Adică acest proiect devine un model de bune practici în România. Cam de tot am avea nevoie ca să continuăm și să facem transferul tehnologic în industrie. Practic, cu acest prototip am reușit să obținem o radiografie completă a calității aerului interior”, a  explicat inginerul Alexandra Cucoș, manager de proiect, pentru Digi 24.

Până la ora actuală, aproximativ 100 de case din toată țara dețin aparate cu sistem Smart Radon. Zece case din 100 dețin soluția completă, adică au și sistemul de remediere care e acționat de acest aparat, a precizat Alexandra Cucoș.


„Aparatul, sistemul Smart Radon – acesta este sezorul de radon care este dezvoltat împreună cu compania Tesla din Republica Cehă - și aici avem unitatea centrală care încorporează cei 6 senzori, cu radonul - 7. Aparatul preia toate informațiile transmise de la acești senzori, care sunt cu grad înalt de acuratețe. Practic, aparatul prezintă o evaluare completă a calității aerului în interior, cu transmitere la distanță a datelor. Proprietarul poate să le vizualizeze pe un computer sau printr-o aplicație. Există și un ecran, am creat niște nivele de risc, în funcție de culori: verde, sub pragul de risc, galben - o zonă moderată, roșu - deja prezintă risc considerabil asupra sănătății”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter