Sănătate

Criza la ATI e incontrolabilă. Medicii, „obșinuiți cu greul”? Subprefect: „Acum avem 2 locuri. În jumătate de ora nu mai sunt”

Criza din secțiile ATI ale spitalelor din județul Cluj este incontrolabilă. Subprefectul spune că situația locurilor de la ATI este într-o „dinamică și mișcare continuă”, schimbându-se de la o oră la alta.


 

Criza la ATI Cluj continuă. Situația din spitalele din Cluj nu pare să se îmbunătățească, numărul pacienților COVID-19 internați la ATI aflându-se într-o continuă creștere. Un număr de 81 de pacienți sunt internați în prezent pe secțiile ATI ale județului.


 

Subprefectul Irina Munteanu a explicat pentru monitorulcj.ro care este situația de la ATI în județul Cluj și a descris-o ca fiind „într-o dinamică și mișcare continuă”. Locurile se dau și se eliberează de la o oră la alta.


„Situația este într-o dinamică și mișcare continuă. Dacă acum două ore aveam 2-3-5 paturi preterapie intensivă, poate peste o jumătate de oră se schimbă situația. Nu sunt relevante datele decât la fiecare moment. Aici nu vorbesc de mortalitate crescută, ci vorbesc de gestionarea pacienților și situațiile care intervin punctual”, a explicat subprefectul.

Capacitatea locurilor la ATI, în creștere

Spitalele din Cluj își cresc numărul de paturi la ATI, iar un nou plan medical este aproape de finalizare. Spitalul Județean și-a mărit capacitatea de paturi cu 26 de locuri pentru pacienții bolnavi de COVID-19.


„Aproape s-a definitivat acel plan medical nou, reînnoit cu datele actuale cu care ne confruntăm, de extindere a paturilor. Mai înainte a anunțat Spitalul Județean că și-a extins capacitatea COVID cu 26 de locuri. Fiecare spital a crescut numărul de paturi sau e în creștere. Acum e vorba și de externări sau de modificări în cazul unor unități sanitare. Fiecare gestioează astfel încât să creștem ATI-ul cu 8 sau 10 paturi. Iar pe partea de terapie intensivă intermediară vorbim din nou de o creștere cu foarte multe locuri”, a declarat pentru monitorulcj.ro Irina Munteanu.  

În spitale, la ATI, se lucrează pe patru „componente”: un sector în care sunt internați pacienții cu cazuri ușoare, un sector pe partea de oxigeno-terapie (preterapia intensivă), terapia intermediară cu ventilare și terapia intensivă propriu-zisă. Subprefectul a spus că în toate acestea situația este în „continuă mișcare”, deci incontrolabilă.


CITEȘTE ȘI:

Medicii din linia I a Clujului au salvat o pacientă internată timp de peste o lună la ATI. GALERIE FOTO


Cum fac față medicii?

Chiar și în spitalele non-COVID-19 și în care nu există secții infecțioase, medicii tratează pacienții COVID-19 în zonele tampon. Spitalele COVID-19 și suport COVID-19 au crescut capacitatea pentru secțiile cu ventilație, care au o importanță majoră.

„Se colaborează între toate spitalele COVID-19 sau suport COVID-19. Sunt 10 spitale de fază 1, fază 2 și suport COVID-19. Toată lumea a crescut capacitatea doar pe ventilație, care e foartă importantă, inclusiv spitalele de municipii, oraș cum ar fi Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, unde nu sunt secții COVID-19 sau infecțioase. Și la aceste spitale vrem să știm ce nevoi au, de aceea am avut o întâlnire săptămâna trecută cu ei. Am identificat surse de sponsorizări care să le asigure lucrurile de care au nevoie pentru că și ei gestionează pacienți COVID-19 în acele zone de tampon și atunci trebuie să aibă toate dotările necesare, astfel încât să degreveze, în măsura competențelor pe care le au, unitățile medicale din Cluj”, a mai spus Irina Munteanu.

Deși medicilor le este greu să facă față presiunii și situației epidemiologice, aceștia s-au „obișnuit cu acest greu”, spune subprefectul. Soluția pentru a face față situației COVID-19 din Cluj este readaptarea, vitală atât pentru tratarea pacienților COVID-19, cât și a celor non-COVID-19.

„Sunt așa de obișnuiți deja cu acest greu. Eu am întâlnit o deschidere foarte faină la nivelul spitalelor de care spuneam. Toată lumea încearcă să se readapteze și reușesc, astfel încât să poată să asigure și celelalte nevoi medicale care există și să fie și suficient de flexibili pentru COVID-19. Cu siguranță, toată lumea e obosită și eu mai înainte spuneam cuiva că din 2019 nu am avut nici eu nici concediu, weekend, nimic, dar trebuie să facem față. E această situație, știm cum să o abordăm că am mai trecut prin ea și încercăm să facem să fie cât mai bine pentru pacienți, în tot contextul acesta epidemiologic în care suntem”, punctează Irina Munteanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter