Sănătate

Se ÎNCHID ȘCOLILE în Cluj-Napoca? Prefectul Tasnádi a explicat ce se va întâmpla dacă rata incidenței trece de 6 la mia de locuitori

Prefectul Clujului, Tasnádi István-Szilárd, a fost invitat azi la emisiunea „Cu cărțile pe față” de la Radio Fir Dej, unde a dat numeroase explicații la cele mai frecvente întrebări în ce privește situația pandemică prin care trecem.

 

 


Prefectul nu s-a ferit să răspundă celor mai des întâlnite întrebări din aceste zile, unele mai directe și personale ca altele.

Paradoxul: numărul celor vaccinați crește, dar la fel și rata incidenței

Prefectului i s-a adus la cunoștiință faptul că, deși la Cluj numărul celor vaccinați este unul mare și tot în creștere, la fel este și cel al persoanelor infectate cu COVID-19.


El a declarat că nu se poate spune cu exactitate ce produce această creștere, dar că sunt mai mulți factori ce o influențează, precum: deschiderea școlilor, funcționarea birourilor mari și a mall-urilor și, bineînțeles, categoria de oameni care sunt iresponsabili privind regulile din această perioadă.

Factori esențiali pentru sfârșitul pandemiei

Întrebat care este părerea lui în ce privește finalul acestei pandemii și când ar putea fi acesta posibil, prefectul a decis să aleagă părerea specialiștilor în locul unui răspuns mai personal.


„Sunt două componente ce merg mână în mână, fără de care pandemia nu va putea avea un final, și anume respectarea normelor de igienă și responsabilizare și vaccinarea. Nu vreau să mă pronunț asupra altor lucruri, precum când ar putea fi sfârșitul pandemiei, ci doar să subliniez ce am spus anterior, adică părerea specialiștilor.” a declarat acesta la emisiune.

Rata de incidență peste 6 la mia de locuitori, egal cu închiderea școlilor?

În ce privește stoparea cursurilor fizice la școală atunci când rata de incidență depășește 6 la mia de locuitori, Szilárd Tasnádi a dat de înțeles că lucrurile sunt mult mai complexe.


„Deocamdată nu se preconizează acest lucru. Mulți leagă carantinarea zonală cu rata de 6 la mia de locuitori. Ceea ce se întâmplă de fapt este că locul respectiv intră automat în monitorizare de către DSP. Dacă se atinge un anumit punctaj în urma analizei de la DSP cei de la Comitetul Județean de Urgențe sunt sesizați și pot propune o carantinare zonală.” a mai explicat prefectul.

Obiective pentru vaccinare și gestionarea valului 3

Un ascultător, nemulțumit de serviciile celor de la DSP și de felul în care aceștia tratează lucrurile, l-a întrebat pe prefect care sunt obiectivele acestuia în ce privește gestionarea valului 3 și ce instrumente va folosi în această privință.


„Eu îmi doresc și îmi propun, pe cât posibil, o vaccinare la capacitate maximă, asta însemnând ca, în luna aprilie, să ajungem la 5000-6000 de vaccinări pe zi. Conștientizez că avem un handicap în ce privește numărul limitat al paturilor de la terapie intensivă; la Cluj lucrăm la asta, suntem în tratative cu managerii spitalelor. DSP-ul nu doarme, este într-o continuă alertă, vorbesc cu directorul chiar și în zilele de sâmbătă și duminică.” a explicat acesta.

Szilárd Tasnádi a declarat că, deși e anevoios să fii într-o astfel de funcție, ținând cont de situația prin care trecem, a știut în ce se bagă.

„Știam ce va urma, dar munca nu mă sperie. Am mai spus asta și sunt convins că o să pot face față acestei provocări. Oricum, nu doar de noi depinde societatea dacă suferă de o anumită insuficiență în această perioadă, ci și de cetățeni, în special de responsabilitatea lor. Nimeni nu își dorește să vină cu noi restricții.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter