Sănătate

Medicul care luptă pentru bătrânii infectați cu COVID19 de la azilul Casa Theodora:„Lucrez cu masca de oxigen de 10 zile, cu 3 ore de somn”

Focar de COVID19 la azilul de vârstnici Casa Theodora. 100 de infectați, dintre pacienți și personalul medical.

 

 


La 71 de ani și infectat cu COVID-19, medicul Lorant Szentagotai se sacrifică pentru a-i ajuta pe cei aproape 100 de bolnavi, din căminul de vârstinici Casa Theodora. Acolo a izbucnit un focar de infecție în urmă cu 3 săptămâni, ne mărturisește medicul.

 


Un focar de infecție COVID-19 la o casă de vârstnici din municipul Cluj-Napoca, a stat „ascuns” de public timp de 3 săptămâni. Aceasta este perioada de când durează focarul, din mărturia singurului medic care îngrijește bătrânii infectați.

Doctorul Szentagotai Lorant, și el infectat, a declarat pentru monitorulcj.ro ce se întâmplă cu focarul de la Casa Theodora. Situația este una critică, el fiind singurul medic care se ocupă de aproape 100 de pacienți, ajutat doar de încă 2 asistente, infectate cu COVID-19 și ele.


Medicul erou se sacrifică pentru sănătatea pacienților. „Cu masca de oxigen, pun 30 de perfuzii pe zi”

Dr. Szentagotai lucrează constant cu masca de oxigen pentru a-și salva pacienții, sacrificându-și propria sănătate. De 10 de când starea sa s-a agravat nu a abandonat situația:

„Sunt într-o stare foarte gravă, lucrez cu masca de oxigen. Încerc să rezolv medicamenele bătrânilor. Încerc să ajut, dar cred că am ajuns în ultima fază, de 10 zile trag așa. Cred că nu am dormit trei ore în total. Acum îmi pun cu masca de oxigen ca să termin astăzi medicamentele.”


Medicul erou se află la epuizare și are nevoie de mare ajutor. Cu masca de oxigen pune 30 de perfuzii bolnavilor pe zi. După 25 de ani de lucru, Lorant Szentagotai nu se dă bătutu și își pune pacienții pe primul loc, chiar înaintea propriei persoane.

„E tragedia asta, am crezut că pot rezolva, dar cu aproximativ 100 de bolnavi de 3 săptămâni încerc în continuu. Sunt doar eu cu 2 asistente, infectate și ele. Pun câte 30 de perfuzii pe zi. Nu mai știu ce e ziua, ce e noaptea. De 2 săptămâni nu am mai stat deloc. Încerc să termin medicamentele de astăzi, am zis că încerc să nu abandonez bolnavii că mi-e milă de ei. Am 70 saturația de oxigen.


Am reușit 8 luni să trecem, să nu fie nimic și acuma de 3 săptămâni dintr-odată, din 97 de bolnavi, 94 infectați. Din 34 de personal, 3 sunt infectați și lucrează și ei bolnavi. Asta este. Lucrăm zi și noapte, nu am vrut să abandonez în ultimă fază după 25 de ani e lucru, dar nu se mai poate. Nici să vorbesc nu mai pot”, a mărturisit doctorul clujean Szenagotai pentru monitorulcj.ro.

Acțiunile DSP Cluj privind focarul COVID-19 de la Casa Teodorei

Direcția de Sănătate Publică susține că 87 de persoane sunt infectate la centrul de vârstnici din municipiu. Mihai Moisescu, șeful Direcției de Sănătate Publică din Cluj a declarat pentru monitorulcj.ro că situația este monitorizată constant.

„Există și la Casa Teodora un focar de infecție Sars-Cov-2. Avem 87 de cazuri active, rezidenți și personal. Din păcate și domnul doctor Szentagotai care e medicul acestui centru de rezidenți este pozitiv. Sunt luați în evidență. Personalul medical al centrului este la fața locului, asigură asistență medicală”, a menționat șeful DSP, pentru monitorulcj.ro.

Moisescu a mai atras atenția faptului că deși toate cazurile de COVID-19 primesc același nivel de asistență medicală, DSP nu poate să detașeze personal medical în centrul de vârstnici Casa Teodora fiindcă este un centru privat.

CITEȘTE ȘI:

FOCAR de infecție COVID19 într-un cămin din Cluj-Napoca! 87 de vârstnici sunt INFECTAȚI

 

Șeful DSP Cluj, despre focarul COVID19 izbucnit în căminul de vârstnici: „Este monitorizat, dar nu putem trimite medici acolo”

 

abonare newsletter