Sănătate

Vaccinul anti-COVID începe să fie adus în Europa. Tătaru: „Achiziționăm pentru toată populația României”

Vaccinul anti-COVID19 începe să fie adus în Europa. Nelu Tătaru: „Achiziționăm pentru toată populația României”. Când vor ajunge dozele în România, pentru a putea începe strategia de vaccinare a populației împotriva coronavirusului?

 

 


Vaccinul anti-COVID19 începe să fie adus în Europa. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că vaccinul anti-COVID19 este în drum spre România, având în vedere faptul că Ministerul Sănătății a cumpărat vaccinuri împotriva noului coronavirus pentru întreaga populație a țării. Acest anunț a venit după ce a fost adoptată strategia de vaccinare  a populației și delimitarea categoriilor de români care au prioritate și vor fi primii care vor beneficia de acest program.

 


Este vorba despre persoanele care se află în categoria de risc, bolnavii cronici, doctorii și personalul din sistemul sanitar și medical, precum și românii care activează în domeniile-cheie care asigură bunul demers al societății.

Vaccinul anti-COVID va ajunge la întreaga populație a României

„La nivelul Comunității Europene, noi reprezentăm 4,6% din fiecare livrare care se va face lunar. Odată cu obținerea acestor avize de la Agenția Europeană a Medicamentului, se poate face livrarea către statele membre. Nimeni nu știe sigur când vor veni aceste tranșe. Ține de autorizația pe care o vor obține aceste firme,” a declarat Tătaru.


Acesta a specificat faptul că, în prezent, 6 firme au semnat cu Comunitatea Europeană pentru a livra vaccinul împotriva SARS-CoV-2. Este vorba despre AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech, CureVac și Moderna.

Dozele de vaccin anti-CVODi19 au fost transportate în lăzi frigorifice și sunt gata pentru a fi rapid distribuite în cazul în care sunt aprobate și omologate. Aceste zboruri reprezintă doar una dintre verigile lanțului global de aprovizionare pus la punct pentru a face față provocărilor logistice pe care le presupune distribuirea vaccinului anti-Covid.


Specialiștii preconizează că aproximativ 70% din populația României va fi vaccinată împotriva virusului COVID19.

12 milioane de euro avans pentru vaccin

„Printre aceste șase avem trei firme care lucrează pe ARN mesager, două firme care lucrează pe virus atenuat și o firmă care lucrează pe proteine. Toate cele șase firme au un grafic de livrare, sunt în faza de autorizare a vaccinului. În SUA sunt primele autorizări pentru firmele care vin de acolo, Agenția Europeană a Medicamentului urmând ca la începutul lunii viitoare să evalueze și să dea aceste avize. Fiecare dintre aceste firme au un grafic de livrare”, a mai spus ministrul Sănătății.


În urmă cu câteva zile, Florin Cîțu anunța că a semnat plata avansului către Comisia Europeană pentru procurarea vaccinului anti-covid, în valoare de 12 milioane de euro. Nelu Tătaru anunța la începutul lunii septembrie că România va primi prin Comisia Europeană 10,7 milioane de doze de vaccin. Mai exact, se pare că României îi revin 1.290.000 de doze de vaccin, aproximativ 4% din prima tranșă de 30 de milioane de doze.

CITEȘTE ȘI:

Un medicament pentru tratarea gutei, o nouă speranță în tratamentul pentru COVID19

 

 

 

abonare newsletter