Sănătate

Vaccin împotriva COVID19. Cinci motive pentru care ar trebui să te vaccinezi

Vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în România pe la sfârșitul anului 2020 și se va folosi pentru tratarea bolanvilor de coronavirus. De ce ar trebui să te vaccinezi?

 

 


Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică la UBB, a anunțat pe pagina sa de Facebook cinci motive pentru care se va vaccina.

 


Acestea ar trebui luate în considerate atunci când cineva se gândește dacă ar vrea sau nu să se vaccineze.

Motivele pentru care să te vaccinezi împotriva COVID-19

Primul motiv pentru care trebuie să luăm în considerare vaccinarea împotriva COVID-19 este protejarea persoanelor din jur care nu se vor putea vaccina. Cei „imunocompromiși” sunt oameni care suferă de anumite afecțiuni, precum bolnavii de cancer, cei cu tulburări de imunitate și altele, dar și copiii și femeile gravide.


Un alt motiv este faptul că vaccinul ne va putea proteja în proporție de peste 90% față de virus.

„Zecile de mii de oameni care au participat la faza 3 a trialului clinic COVID-19 au fost protejați peste 90%. Vreau să mă alătur lor - vreau să am șanse de peste 90% să fiu protejat, nu șanse foarte mici să mor sau șanse mari să infectez pe altcineva care să moară (și eu să știu că sunt responsabil)”, a scris Răzvan Cherecheș într-o postare.


Organismele noastre vor produce anticorpi care vor recunoaște și ataca învelișul virusului când intră în contact cu acesta. Vaccinul anti-COVID-19 conține „doar proteine din învelișul exterior al virusului, nu conține nici virus viu, nici virus atenuat”.

Prin vaccinarea împotriva coronavirusului putem să evităm „sindromul COVID-19 lung” care poate să dureze luni de zile și să aibă unul sau mai multe simptome. Acestea apar și dispar de nenumărate ori și unele dintre ele pot fi: „oboseala severă, dificultăți de respirație, dureri articulare, dureri în piept, tuse, menținerea absenței mirosului și gustului, dureri de cap, ochi roșii, absența apetitului, vertij, dureri musculare, diaree”.


Este mai bine să urmăm sfaturile experților decât opiniile oamenilor care nu au expertiză în domeniu. „Este ca și cum ți-ai întreba manichiurista ce să îi faci copilului după ce și-a rupt mâna!”, spune Răzvan Cherecheș.

CITEȘTE ȘI:

Vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie? Cine va beneficia de administarea vaccinului creat împotriva coronavirusului în România?

 

Când ar putea ajunge în România primele doze de vaccin Pfizer împotriva COVID19?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter