Sănătate

Ce a dus la EXPLOZIA de cazuri de COVID în cele trei localități clujene în care masca este obligatorie în TOATE spațiile deschise?

Trei localități clujene au devenit zone „roșii” de infecție cu COVID-19, iar masca a devenit obligatorie chiar și pe stradă.

Ce a dus la EXPLOZIA de cazuri în cele trei localități clujene în care masca este obligatorie în TOATE spațiile deschise? Ce a dus la EXPLOZIA de cazuri în cele trei localități clujene în care masca este obligatorie în TOATE spațiile deschise?

 


S-a introdus obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice, interioare și exterioare, de către toate presoanele cu vârsta de peste 5 ani, în localitățile din Cluj care au depășit rata de infectare cu coronavirus de 3 la mia de locuitori.


 

Cele trei localități sunt Gherla (cu rata de infectare de 4,24 la mie), comuna Sic (cu o incidență de 4,36) și localitatea Câțcău (cea mai mare rată a îmbolnăvirilor, respectiv 7,55). Astfel, localitățile respective reprezintă în prezent focare de infecție cu COVID-19.


Ce au generat aceste focare COVID?

Pe lângă faptul că existau focare izolate, cum ar fi cel de la Câțcău la azilul de bătrâni. Totuși, sursa principală a infectărilor cu COVID-19 rămân evenimentele private, cum ar fi petrecerile, nunțile, botezele și așa mai departe, la care măsurile de prevenție nu au fost respectate.


„Sigur că din calculul incidenței, ies focarele izolate, dar totuși a rămas peste 3 la mie. În rest, în Gherla ca în restul municipiilor de altfel, și în Dej și în Cluj-Napoca, vorbim de anumite evenimente private care au dus la astfel de focare. Vorbim de nerespectarea regulilor de distanțare, lipsa măștii și alte elemente care sunt destul de clare”, afirmă prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

Chiar dacă autoritățile conștientizează că multă lume avea evenimente private organizate din timp, prefectul spune că oamenii trebuie să înțeleagă că desfășurarea lor vine cu riscuri majore, fiind că nu există distanțare socială în acele contexte:


„Multă lume avea programate nunți, botezuri și alte tipuri de evenimente private, însă trebuie să înțelegem este extrem de riscant să organizezi un astfel de eveniment, să participi la așa ceva pentru că e clar că acolo nu vorbim de nicio distanțare sau regulă pentru că nu stă nimeni cu mască când bea și mănâncă pentru că nu ai cum. Și repet, de acolo rezultă foarte multe focare pe care le avem aici.”

CITEȘTE ȘI:


30 de studenți, infectați cu COVID în urma petrecerilor de pe Piezișă! Zonă „roșie” monitorizată de polițiști

 

Evenimentele private de orice tip ANULATE! Prefect Cluj: „Nu are sens să facem trucuri pentru evenimentele programate”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter