Sănătate

7 cazuri de coronavirus la Spitalul Județean Cluj. De ce nu este considerat focar?

Șapte angajați au Spitalului Județean de Urgență Cluj au fost depistați pozitiv la testarea COVID, în decurs de două zile.

7 cazuri de coronavirus la Spitalul Județean Cluj. De ce nu este considerat focar? 7 cazuri de coronavirus la Spitalul Județean Cluj. De ce nu este considerat focar?

 

 


Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisie de Sănătate din Parlament, a acuzat, în cursul dimineții de miercuri, că un focar de infecție COVID-19 ar fi fost ascuns la Spitalul Județean Cluj. Acesta susținea că 10 angajați din zona administrativă a spitalului au fost infectați cu noul coronavirus și acest focar ar fi fost ascuns „cu grijă” de conducerea spitalului.

 


 

„10 angajați din zona administrativă a Spitalului Județean Cluj condus de managerul Șușca au fost infectați cu noul coronavirus și acest focar a fost ascuns cu grijă de conducerea spitalului. (...) Fac un apel public la Ministerul Sănătății să ia masurile necesare prin Direcția de Sănătate Publică Cluj până nu scapă situația de sub control”, a transmis deputatul Emanuel Ungureanu.


De ce nu se poate vorbi despre un focar la Spitalul Județean?

Reprezentanții Spitalului arată însă că e vorba despre 7 cazuri confirmate în rândul angajaților TESA (personal administrativ), în perioada 29-30 septembrie.

Dintre acestea, anamneza și datele de anchetă au identificat trei persoane care, în perioada 16-24 septembrie au fost în evidența medicului de familie, cu recomandări de concediu medical și fără ca medicul de familie să suspecteze infecția COVID-19. 


În momentul demarării anchetelor epidemiologice, s-au identificat două persoane la risc, care erau în concediu de odihnă. Acestea au fost readuse pentru ancheta epidemiologică și incluse în testarea RT PCR.

În perioada 29-30 septembrie, în cadrul aceleaiași structuri administrative, au mai fost depistate două persoane cu simptomatologia tipică COVID-19, care au fost incluse în anchetă și recoltate pentru RT PCR și care, ulterior, s-au pozitivat.


Reprezentanții spitalului arată că evaluarea cazurilor diagnosticate nu a fost interpretată ca focar, deoarece sursa de infecție și transmiterea acestor cazuri sunt diferite. Sursele acestor cazuri nu se suprapun, în cinci dintre aceste cazuri, expunerea fiind comunitară.

În ceea ce privește unitatea de primiri urgențe, reprezentanții spitalului arată că în luna septembrie au fost diagnosticate 6 persoane, cu sursă de infecție comunitară: două cazuri pozitive, asimptomatice, depistate după întoarcerea din concediul de odihnă și patru cazuri depistate la intervale diferite, la triaj, cu sursă comunitară.

CITEȘTE ȘI

Petru Șușca, manager Spitalul de Urgență Cluj: „Condițiile nu sunt cele pe care mi le doresc!”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter