Sănătate

Pericolul infectării este peste tot! Unde suntem în siguranță?

Doctorul Adrian Marinescu a atenționat oamenii, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, de locurile periculoase în care aceștia lasă garda jos și riscă să se infecteze de covid-19. Care sunt acestea?

Pericolul infectării este peste tot Pericolul infectării este peste tot

În contextul în care numărul de cazuri de coronavirus crește într-un mod alarmant de la o zi la alta, doctorul Adrian Marinescu, de la Spitalul „Matei Balș” din București atrage atenția oamenilor de faptul că se cred în siguranță în locuri care sunt mai predispuse transmiterii bolilor.

Masca trebuie purtată și în spațiile deschise

Chiar dacă oamenii se consideră în siguranță în spațiile deschise și renunță la purtarea măștii, acesta nu este neapărat un lucru bun. Există contexte în care, chiar și în exterior, pericolul infectării este prezent. Doctorul Marinescu a afirmat că masca trebuie purtată chiar și afară dacă aglomerația nu permite distanțarea socială. De aceea, oamenii sunt sfătuiți să evite aglomerațiile chiar și în exterior și să evite să meargă la cumpărături pe cât posibil.


Pericolul din lift și scara blocului

Este un sentiment normal ca după o zi grea, să lași garda jos imediat ce ajungi în fața blocului, simțindu-te deja acasă. Majoritatea oamenilor aleg să-și îndepărteze masca imediat ce intră în scară, dar acesta este un gest greșit care aduce cu el multe riscuri de îmbolnăvire. Chiar și în contextul epidemiei sau nu, scara blocului împreună cu liftul reprezintă spații închise și frecventate de mulți oameni care pot fi sănătoși sau nu.

Astfel, familiaritatea clădirii nu trebuie să îi facă pe oameni să renunțe la măsurile de protecție precum masca și atingerea feței cu mâinile nedezinfectate.


„Liftul este un spațiu închis de mici dimensiuni, care nu este aerisit, cu risc mare de transmitere și s-a demonstrat că există și riscul de transmitere prin aer”, a explicat doctorul Marinescu, pentru Antena 3.

Oamenii trebuie să fie atenți la suprafețele atinse frecvent de multă lume, cum sunt butoanele liftului și mânerul ușii sau balustradele scărilor de bloc. Este recomandată o igienă atentă a mâinilor, mai ales odată intrați în casă. Purtarea măștii în mod constant nu garantează siguranța sănătății, dacă odată ce este îndepărtată, oamenii nu se spală pe mâini când intră în casă.


Citește și:

Măștile de protecție, OBLIGATORII în spațiile DESCHISE? Orban: „Luăm măsuri punctuale”

 


 

11 noi paturi ATI vor fi astăzi deschise pentru bolnavii de COVID-19 la Cluj-Napoca

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter