Sănătate

Igiena în școlile clujene în contextul gripei și amenințării coronavirusului

În contextul virozelor, gripei și amenințării coronavirusului, igiena în școli a devenit un motiv principal de îngrijorare.

Oferă școlile condițiile necesare pentru o bună igienă a celor mici? Părinții au comentat pe Facebook la îndemnul deputatului clujean Emanuel Ungureanu și au dezvăluit care este situația în școlile în care învață copiii lor.

Reamintim că în fiecare an școlar, Consiliul Local şi Primăria Cluj-Napoca alocă un buget generos unităţilor de învăţâmânt preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca, care trebuie să asigure curăţenia din grădiniţe şi şcoli, un climat civilizat şi sănătos copiilor.  Astfel, școlile ar trebui să aibă resursele necesare pentru a cumpăra săpun pentru băi.

„Cheltuielile acestea sunt suportate de Primăria Cluj-Napoca. Însă sunt părinți care vor să fie un anumit tip de săpun, iar comitelul de părinți cumpără și donează școlii. Școala asigură strictul necesar”, a sus Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Săpun diluat și apă rece la Școala „Constantin Brâncuși”

O mamă a cărei copil învață la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca spune că săpunul este diluat, iar apa este prea rece.
„Săpunul la baie e diluat, iar apa, nu doar că e rece, e atât de rece încât te dor mâinile până să te limpezești. E ca atunci când te jucai în zăpadă cu mâinile goale! La clasă ar fi săpun, dar ce folos dacă nu te limpezești corect?! Mi se pare că apa calde și săpunul sunt minimul necesar unei igiene elementare! Degeaba acasă învățăm copiii cum să se spele corect dacă la școală văd altceva! Ce ne mai mirăm că gripa și virozele își fac de cap și închid școli?”, a scris Mihaela Flavia.

Reprezentanții școlii neagă acuzațiile.

„Săpunul nu e diluat, apa este așa cum o primit, deci nu se pune problema. Avem apă caldă, dar probabil nu așteaptă copiii să curgă suficient încât să se încălzească. Este isteria asta generală, dar la noi nu sunt probleme. Eu sunt foarte strictă. În fiecare dimineață verific băile, să fie dezinfectate, să fie săpun și hârtie igienică”, a declarat Eugenia Marcu, directoarea Școlii „Constantin Brâncuși”.



Săpun și hârtie igienică, dar nu pentru elevii de liceu


Un alt părinte acuză că la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” există săpun doar în băile pe care le folosesc copiii de școală primară, nu și în cele destinate elevilor de liceu.

Directoarea liceului a explicat pentru Monitorul de Cluj că în decursul zilei de luni a avut loc un control al Direcției de Sănătate Publică Cluj și nu au fost probleme în această privință.

„Vă asigur că în instituția de învățământ pe care o conduc bugetul este suficient și gestionat în mod judicios, astfel încât să asigurăm condițiile sanitare și de igienă, prevăzute prin legislația în vigoare. Mai mult, în anul acesta școlar am dublat sumele pentru achiziționarea materialelor de curățenie și igienico-sanitare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ieri (n.red marți), prin vizita inopinată a DSP Cluj s-a consemnat îndeplinirea normelor și a recomandărilor în ceea ce privește asigurarea condițiilor sanitate în Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, locația Calea Turzii”, a declarat Amalia Gurzău, directoarea Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”.

Părinții au atras atenția și asupra unor probleme de acest fel la Liceul „Onisifor Ghibu”, unde săpunul și hârtia igienică ar fi cumpărate din fondul clasei, nu ar fi asigurate de școală. Până la ora publicării acestui material, reprezentanții instituției nu au putut fi contactați.

Școli unde igiena este pe primul loc

Desigur, există părinți care sunt foarte mulțumiți de condițiile de igienă din școlile pe care le frecventează copii lor. Cele mai lăudate instituții de învățământ au fost: Liceul „Avram Iancu”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Școala Gimnazială „Octavian Goga”.


 

Etichete: elevi scoli igiena
Ultimele Stiri
abonare newsletter