Sănătate

PRECAUȚIE Dozele de vaccin, suplimentate. 20 de cazuri de gripă, pe zi, la Cluj!

Ministerul Sănătăţii a decis măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea şi tratarea îmbolnăvirilor prin gripă.

PRECAUȚIE Dozele de vaccin, suplimentate. 20 de cazuri de gripă, pe zi, la Cluj! PRECAUȚIE Dozele de vaccin, suplimentate. 20 de cazuri de gripă, pe zi, la Cluj!

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a aprobat suplimentarea cu încă 35.000 a numărului de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS).

Potrivit MS, până la data de 19 ianuarie, un număr de 1.447.831 de persoane cu risc de îmbolnăvire au fost imunizate antigripal din cele 1.500.000 doze achiziţionate. De asemenea, a fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara, dar şi cu Spitalul Polisano din Sibiu.


Colaborarea a fost organizată pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac şi respirator prelungit pentru persoanele cu insuficienţă respiratorie severă – ECMO. Aceasta este o tehnologie modernă folosită ca suport în astfel de situaţii, mai precizează comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat, joi, că au fost raportate la nivel naţional 1.389 cazuri de gripă clinică, mai puţine cu 40% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent, când s-au înregistrat 2.314 cazuri. De asemenea, au fost raportate 19 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 6 mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 39 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent. INSP mai precizează că a fost comunicat un deces nou confirmat cu virus gripal, iar de la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 3 decese confirmate cu virus gripal, din care 2 tip A, subtip (H1)pdm09 şi 1 tip B.


„În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, din care 24 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 subtip H3 şi 4 A nesubtipat. De la începutul sezonului au fost confirmate 243 cazuri de gripă: 29 cazuri gripă cu virus AH3, 32 cazuri gripă cu virus AH1, 52 cazuri gripă A nesubtipat, 130 cazuri gripa cu virus”, se mai menţiona în informarea INSP.

20 de cazuri de gripă, pe zi, la Cluj

La începutul săptămânii, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioane din Cluj-Napoca au anunțat că sâmbăta, duminica și lunea trecută s-au confirmat în total 60 de cazuri de gripă. În fiecare din cele trei zile au fost consultate în jur de 100 de persoane și pe zi au fost descoperite 30 de cazuri de viroză și în jur de 20 de cazuri de gripă confirmate prin teste rapide.


„O parte au necesitat spitalizare și o parte au putut să fie manageriate cu tratament ambulator”, a transmis Irina Filipescu, medic specialist de boli infecţioase la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca. Din cauza numărului mare de infecții respiratorii, s-a decis suplimentarea cu încă o linie de gardă la Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.

Măsura va fi aplicată pentru o perioadă determinată, fiind valabilă pe parcursul a trei luni, respectiv în perioada februarie – aprilie 2020 şi este justificată de faptul că, începând cu luna decembrie 2019, se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de cazuri de infecţii şi viroze respiratorii, precum gripa, pneumonia şi sepsisul respirator.

Ultimele Stiri
abonare newsletter