Sănătate

Elicopter SMURD pentru regiunea de nord-vest. După 5 ani!

Elicopterul SMURD ce va deservi judeţele regiunii de nord-vest a fost operaţionalizat marţi, la Jibou, ocazie cu care a fost inaugurat şi un heliport. Platforma de aterizare și elicopterul SMURD au fost promise de Raed Arafat încă din 2014.

Inaugurarea heliportului SMURD s-a făcut în prezența secretarului de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Raed Arafat a subliniat că operaţionalizarea elicopterului SMURD de la Jibou încheie o etapă a dotării cu astfel de elicoptere, la nivel naţional, etapă ce va fi urmată de achiziţionarea a 10 elicoptere pentru mediul montan.


"Aici este vorba de ultima regiune care rămăsese fără elicopter, regiunea de nord-vest, care de astăzi are elicopter. Este un efort la care au participat mai multe instituţii: Consiliul Judeţean Sălaj, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Spitalul Clinic Judeţean Cluj, care răspunde medical de acest elicopter, Spitalul Clinic Judeţean Oradea, care va participa cu medici pe acest elicopter", a precizat şeful DSU.

Raed Arafat declarase anterior că s-a ales județul Sălaj în detrimentul județului Cluj pentru ca zona de acoperire a elicopterului să nu se suprapună cu cea a aparatului din Mureș. Responsabilitatea operării pe linie medicală urma să revină însă Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, răspunzătoare de organizarea activității medicale și de elicopter în cadrul SMURD-ului.


În ianuarie 2015, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan îl critica în termeni duri pe Raed Arafat pentru că a decis să mute elicopterul SMURD de la Cluj la Jibou. Acesta spunea că „Raed Arafat urăşte Clujul” pentru că fostul primar, Gheorghe Funar i-a pus „beţe în roate pe vremea când încerca să pună bazele SMURD în municipiu”. Arafat se scuza atunci, spunând că „se lucrează pe anumite cercuri de intervenție ca să se ajungă să se acopere țara egal” și că s-a ales locația pentru ca aparatul să fie „complementar elicopterului de la Târgu Mureș, nu să-l anihileze”.

De ce Jibou și nu Cluj?

Acesta a explicat de ce s-a ales amplasarea elicopterului la Jibou, în detrimentul municipiului Cluj Napoca, ce dispune de un sistem medical bine dezvoltat.


"De ce la Jibou? Pentru că dacă se punea la Cluj, zona de intervenţie primară, imediată, se intercala cu zona Mureşului şi atunci aveam două elicoptere care deservesc aproape aceeaşi zonă şi rămâneau zone descoperite din judeţele Satu Mare, Bihor şi Maramureş şi din acest motiv decizia noastră, acum vreo trei ani, a fost amplasarea elicopterului într-un loc care să permită intervenţia mai rapidă şi în zonele respective şi să fie complementar cu elicopterul din Mureş, nu să concureze pe aceeaşi zonă de intervenţie. Din punctul meu de vedere este un efort maxim care s-a făcut. Elicopterul este achiziţionat prin fonduri ale Ministerului Sănătăţii", a subliniat Raed Arafat.

Ministru secretar de stat a adăugat faptul că deja s-a discutat cu autorităţile din Cluj Napoca pentru realizarea, în circa un an de zile, a unui helipunct, amplasat foarte aproape de zona clinicilor medicale din oraş.


Potrivit lui Raed Arafat, elicopterul va fi deservit de cadre medicale din Cluj Napoca şi Oradea şi nu va putea zbura pe timp de noapte.

Investiţia de la Jibou, realizată în curtea punctului de lucru al pompierilor din localitate, a fost finanţată cu circa 1,6 milioane de lei de către Consiliul Judeţean Sălaj, pentru construcţia heliportului şi a bazei aeromedicale, valoare elicopterului SMURD, achiziţionat din fonduri ale Ministerului Sănătăţii, ridicându-se la circa 5,5 milioane de euro.


Heliport pentru un elicopter inexistent

În august 2017, Primăria Cluj-Napoca şi ISU Cluj anunțau construirea unui heliport pe amplasamentul parkingului de pe Moților, situat în imediata vecinătate a Primăriei. Primarul Emil Boc preciza că municipalitatea clujeană va suporta costurile necesare amenajării heliportului. Doar că anii au trecut, iar elicopterul a întârziat să mai vină. Subiectul a fost reluat de primarul Emil Boc în acest an.

În luna noiembrie a anului trecut, europarlamentarul Daniel Buda o acuza pe Ministrul de Interne, Carmen Dan, că întârzie soluționarea heliportului de la Jibou, promis încă din 2014 de Raed Arafat. Acesta nu deține pistă de aterizare, iar elicopterul SMURD alocat Sălajului ar urma să ajungă la casat din pricina întârzierii. Din păcate, momentan, elicopterul de la Târgu-Mureș trebuie să acopere o zonă mult prea mare, care cuprinde județele Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureş, Sălaj, Braşov, Sibiu, Covasna, Maramureş, Harghita și Bihor.

„Vorbim despre cazurile grave, oameni a căror viață atârnă de un fir de ață și pentru care transportul rapid de la o unitate spitalicească fără dotările necesare la o clinică de specialitate înseamnă o șansă la viață”, spunea atunci Daniel Buda.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

"(...) Există o unitate de pompieri la Jibou care ca spațiu permite să fie dezvoltată baza aeriană în care să stea elicopterul. Așa că elicopterul cel mai probabil, când va ajunge aici, va fi amplasat la Jibou, ceea ce permite să deservească zona foarte bine. Acolo urmează ca autoritățile locale să investească în hangar, care va trebui să fie construit lângă platforma betonată care deja este acolo. Există toate spațiile necesare inclusiv pentru echipajul care va fi. Medicii care vor face gardă pe acest elicopter vor fi medici de urgență din Cluj, Oradea și din Zalău" (martie 2014)

abonare newsletter