Sănătate

Medicul clujean Doina Cosman: „Ziceau că suntem popor de handicapați, nu vreau să spună că suntem un popor trist!”

Preşedintele ales al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, medicul clujean Doina Cosman consideră că nu a crescut numărul românilor care suferă de boli psihice.

Pe lângă faptul că numărul celor care suferă de boli psihice nu este mai mare, prof. univ. dr. Doina Cosman dezvăluie că doar s-a mărit numărul celor care cer ajutorul medicilor psihiatri. „În cazul psihiatriei s-a mărit adresabilitatea la a apela la medicul psihiatru, aşa că eu nu cred că este o mai mare incidenţă a pacienţilor”, a declarat, miercuri, medicul clujean, precizând că nu ar vrea „să se spună despre români că sunt un popor trist”.

„În statisticile care apreciază sănătatea publică, există trei criterii de apreciere care vin din partea psihiatriei: un criteriu este nivelul de alcoolism din ţara respectivă, al doilea criteriu este rata suicidiului, al treilea criteriu este prezenţa bolilor psihice. [...] Noi, psihiatrii, suntem într-un fel şi un fel de barometru al simţului psihologic al poporului dintr-o ţară. [...] S-a spus la început, imediat după Revoluţie, că suntem un popor de handicapaţi. Iată că nu se mai spune acest lucru. Dar nu aş vrea să se spună despre români că sunt un popor trist!”, a mai spus Doina Cosman.


CITEȘTE ȘI: Doina Cosman, doctorul de suflete, care își învață pacienții cum să iubească viața

Ultimele Stiri
abonare newsletter