Sănătate

“Casa Părinţilor”. Cazare gratuită pentru părinţii care au copiii internaţi la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca

Părinţii din toată ţara care au copiii internaţi la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ioan Chiricuţă” din municipiul Cluj-Napoca vor beneficia de o casă pe strada Republicii, cu toate facilităţile incluse, unde se vor putea caza gratuit pe durata tratamentului micuţilor.

Primăria Cluj-Napoca, Direcţia de Asistenţă Socială, Institutul Oncologic  “Prof. Dr. Ioan Chiricuţă” şi Asociaţia umanitară “Alexandru Damian” vor încheia un parteneriat ce presupune construirea unei case în proximitatea spitalului care să ofere găzduire gratuită părinţilor pe perioada efectuării tratamentului copiilor.

“La nivelul municipiului Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea unităţi medicale care acoperă nevoile adulţilor şi copiilor din toată zona Transilvaniei şi nu numai. La Institutul Oncologic  «Prof. Dr. Ioan Chiricuţă» din municipiul Cluj-Napoca sunt trataţi foarte mulţi copii care, împreună cu familiile lor, vin temporar la Cluj-Napoca pentru a beneficia de tratamentul adecvat. Copiii trataţi la Institutul Oncologic şi familiile lor au nevoie de îndrumare, de sprijin psihologic, social, educaţional şi material, de momente de relaxare şi de respire în timpul spitalizării şi apoi de recuperare medical în timpul tratamentului, precum şi post tratament. Implicarea părinţlor în procesul de tratament este necesară, în acest sens fiind nevoie ca părinţii să se afle în proximitatea copiilor lor. În acest context a apărut ideea lansării unui program social care să sprijine familiile, prin cre părinţii să fie alături de copiii lor pe perioada tratamentului. Acest program vizează construirea unei case în proximitatea spitalului care să ofere găzduire gratuită părinţilor pe perioada efectuării tratamentului”, arată municipalitatea.


Acordul de parteneriat între municipiul Cluj-Napoca, Direcţia de Asistenţă Socială, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ioan Chiricuţă” şi o asociaţie umanitară vizează implementarea programului social “Casa Părinţilor” destinat familiilor ale căror copii se află sub tratament oncologic la Institutul Oncologic şi urmează să fie aprobat în Consiliul Local.

Potrivit acordului, instituţiile vor coopera în vederea construirii, organizării şi funcţionării programului social “Casa Părinţilor” care va oferi posibilitatea cazării gratuite a familiilor copiilor cu afecţiuni oncologice pe perioada efectuării tratamentului în cadrul Institutului Oncologic.


Construcţia ar urma să se ridice pe un teren în suprafaţă de 680 mp aflat în proprietatea statului roman şi în administrarea Consiliului Local, pe strada Republicii nr. 41-43.

Centrul va fi destinat cazării gratuite şi temporare a familiilor ai căror copii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se află sub tratament oncologic la Institutul Oncologic, va asigura un minimum de 10 camere cu potenţial locuibil într 2 şi 5 persoane, dotate cu baie proprie, 1-2 camere accesibilizate pentru copii cu dizabilitate motorize, spaţii comune – bucătărie, salon, spaţiu de joacă pentru copii, bibliotecă, cameră pentru spălat şi uscat haine astfel încât să asigure un minim de confort pe întreaga durată a cazării, precum şi condiţii optime de igienă.


Potrivit acordului, Primăria Cluj-Napoca este obligată să nu schimbe funcţiunea de locuinţă a centrului pe o perioadă de 20 de ani, iar Direcţia de Asistenţă Socială va asigra furnizarea utilităţilor şi a serviciilor, precum şi finanţarea contravalorii consumului de utilităţi (energie electrică, termică, apă, telefon, internet, TV, salubrizare etc)

Asociaţia umanitară “Alexandru Damian” este cea care va asigura finanţarea integrală a cheltuielilor necesare elaborării proiectului şi execuţiei lucrărilor de construire şi să finalizeze lucrările în termen de cel mult 5 ani de la încheierea acordului de parteneriat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter