Sănătate

Neurolog clujean, semnal de alarmă: Traumatismele cranio-cerebrale sunt în creştere

Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România, în principal din cauza infrastructurii deficitare, iar pacientul este în general neglijat din punctul de vedere al recuperării cognitive, a declarat, joi, prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).

"Sunt anumite lucruri care ţin de comportamentul general, la noi, de exemplu nu toată lumea poartă căşti de protecţie, atunci când situaţia o impune, nu toată lumea respectă regulile. Apoi, e toată această parte legată de infrastructură, pentru că majoritatea traumatismelor sunt legate de accidentele rutiere. Apoi, faptul că sunt mult mai greu de gestionat traumatismele complexe, care la noi sunt mai frecvente decât în alte părţi. Sunt lucruri care ţin de mentalitatea noastră, de infrastructură, de modul nostru de a lucra inclusiv în perioada imediată de urgenţă şi primire a bolnavilor. Mulţi pacienţi cu TCC sunt gestionaţi în neurochirurgie, în alte părţi în terapie intensivă. În România, în general lucrurile se plimbă între ATI şi neurochirurgie, iar pacientul este în general neglijat din punctul de vedere al recuperării cognitive", a afirmat Dafin Mureşanu.

Potrivit statisticilor anuale, aproximativ 11 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TCC) la nivel mondial, cifra fiind raportată la cazurile spitalizate. În fiecare an, în Europa, peste 2,5 milioane de persoane suferă un TCC, iar în România incidenţa rămâne în continuare peste media europeană de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.


În Europa, costurile directe anuale pentru un pacient cu TCC sever sunt de peste 18.000 euro. În anul 2010, în România s-au cheltuit aproximativ 94 milioane de euro pentru această patologie, costul mediu pentru un pacient cu TCC fiind de circa 3.300 euro. În România, numărul cazurilor de TCC este în creştere, 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere, Anual, în ţara noastră se înregistrează peste 60.000 de noi cazuri de TCC.

Ultimele Stiri
abonare newsletter