Sănătate

Adevărul despre epidemia de gripă din Cluj: Majoritatea bolnavilor nu își fac testul de gripă, iar cazurile nu sunt incluse în statistica oficială!

Medic clujean: gripa e așa de contagioasă că într-o grupă de gradiniță e de ajuns să tușească un copil de două ori și să-i îmbolnăvească pe restul

Epidemia de gripă a avut o răspândire mult mai mare la nivelul orașului, decât cea indicată de statistici! Practic, puține au fost școlile și grădinițele unde să nu se fi înregistrat cazuri de gripă, dar confirmările nu au fost nici pe departe de anvergura îmbolnăvirilor. De ce? Mulți dintre clujenii diagnosticați cu stări gripale au evitat să meargă la Spitalul de Boli Infecțioase de frica contractării altor viruși.

„Întotdeauna infecția este mai mare decât statistica. Sunt destul de multe cazuri de gripă, dar pacienții preferă să nu meargă la Spitalul de Boli Infecțioase, pentru că testul de gripă se face acolo, tocmai din motivul că fiind mai multe virusuri de gripă să nu ia infecții încrucișate. Preferă să ia tratamentul cu cea mai mare probabilitate că ar avea succes pentru că starea gripală este destul de tipică, cu febră mare, dureri musculare, stări de rău”, explică, pentru Monitorul de Cluj, Richard Florescu, medic primar în pediatrie.


Medic de la Urgențe: Toată ziua mergem la astfel de cazuri

Întâmplarea face ca și unul dintre redactorii Monitorul de Cluj să fi suferit o infecție cu un virus gripal, cel mai probabil de la unul dintre copiii săi care frecventează grădinița. Medicul care a ajuns să-l consulte, după un apel la 112 a confirmat numărul ridicat de cazuri, dar și contagiozitatea gripei.

„Toată ziua mergem la astfel de cazuri, gripa e așa de contagioasă că într-o grupă de gradiniță e de ajuns să tușească un copil de două ori și să-i îmbolnăvească pe restul”, a declarat medical clujean.


„Îmi pare rău că nu m-am vaccinat”

Toate cabinetele medicale au dispus de vaccinuri antigripale. Clujenii s-ar fi putut vaccina în mod gratuit, dar pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla”, puțini au fost cei care s-au vaccinat.

„Nu mi-am închipuit că mă pot simți așa de rău. Am avut niște dureri de cap îngrozitoare, frisoane, febră, două zile de abia am reușit să mă ridic din pat. Am regretat că nu m-am vaccinat, după ce am fost diagnosticată cu stare gripală”, povestește Irina.


Criză de Tamiflu la Cluj

Numărul ridicat de cazuri a generat și o criză a antiviralelor. Astfel, potrivit reprezentanților farmaciilor din oraș, contactați de Monitorul de Cluj, la începutul lunii februarie cererea de medicamente antivirale a fost așa de mare încât nu a fost acoperită de farmacii. Acum situația s-a stabilizat, iar farmaciile au în ofertă suficiente medicamente încât să acopere cererea.

Antiviralele sunt  medicamente  (sub  formă  de  comprimate/  sirop  /  pulbere  pentru  inhalaţii)  care  sunt  active  asupra  virusurilor  gripale.  În  timp  ce  CDC  recomandă  vaccinarea  drept  cel  mai  important  mijloc  în  prevenirea  gripei,  antiviralele  sunt  a  doua  linie  de  apărare  împotriva gripei. Antiviralele sunt diferite de antibiotice şi se eliberează din farmacii numai pe bază de reţetă.

Etichete: epidemie cluj gripa
abonare newsletter