Sănătate

Ce se află în spatele creşterii vârstei de pensionare pentru medici. “Un post de doctor se ia cu 10-15.000 de euro"

“Sistem bazat pe şpăgi, unde trebuie să plăteşti 15.000 de euro pentru un post de medic sau 5.000 de euro pentru un post de asistentă”. Aşa este caracterizat sistemul medical din România, iar discuţiile ar fi avut loc cu ocazia dezbaterii proiectului privind creşterea vârstei de pensionare pentru doctori.

Proiectul de lege inițiat de mai mulţi parlamentari PSD, ce prevede că medicii pot amâna la cerere vârsta de pensionare până la 67 de ani, a fost avizat favorabil, la începutul lunii noiembrie, de Comisia Comisia de Sănătate și de Comisia de Muncă din Camera Deputaților. În timp ce inițiatorii susțin că inițiativa legislativă se vrea o soluție pentru deficitul de personal din spitale, proiectul de lege este criticată puternic atât de opoziție, cât și de o parte dintre parlamentarii PSD, care spun, pe o singură voce, că este vorba despre un proiect cu dedicație pentru "dinozaurii din spitale".

Concret, acest proiect le va permite șefilor de secții din spitale care ating vârsta de pensionare prevăzută de lege (65 de ani) nu doar să mai rămână să profeseze ca medici, lucru care este posibil și în prezent, ci și să rămână șefi de secții în spitale, în cazul în care proiectul de lege va fi votat de Camera Deputaților.


Erau chiar şi deputaţi ai puterii care se împotriveau pensionării şi mai târzie a acestor mastodonţi. De ce se opuneau? Spuneau că este un sistem bazat pe spăgi. Un post de doctor se ia cu 10-15.000 de euro, un post de asistenţă se ia la vreo 5000 de euro şi astfel de practici trebuie să dispară odată cu pensionarea medicilor, şefi de secţii. Nu făceau referire la o anumită persoană, vorbeau de sistem în sine”, a spus deputatul clujean Adrian Dohotaru (independent), la postul de televiziune NCN Cluj.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbaţi. Femeile se pot pensiona și ele, la cerere, la 65 de ani.


Proiectul de lege a trecut de Senat și de comisiile de specialitate din Camera Deputaților și urmează să meargă la vot în plenul Parlamentului.

Prezent în emisiune, deputatul USR Emanuel Ungureanu a spus, cu referire la acest subiect, că "deficitul de personal e folosit ca pretext, proiectul de lege fiind cu dedicaţie pentru dinozaurii şefi de secţii din spitale".


“Iniţiativa legislativă nu este pentru a acoperi deficitul din spitale, ci pentru ca unii încremeniți în timp și dornici de putere, ca Florin Stamatian (deputat PNL, membru al Comisiei de Sănătate și șeful Clinicii de Ginecologie I din Cluj Napoca - n.red.) și alții - Stamatian are 66 de ani și nu se dă dus - să acapareze sistemul pentru resuse și pentru că sunt bolnavi de putere. Stamatian era în conflict de interese și nu știu dacă a votat, dar a vociferat fără rușine pe tot parcursul dezbaterii. Când profesorul Stamatian are un interes, nu se abţine. Aventurile domnului  Stamatian în Parlament sunt cunoscute, devin cumva caragialeşti. Nu este nimic comic aici. E o palmă dată PNL Cluj care a administrat oraşul foarte mult timp, sunt şi realizări care nu pot fi contestate, în mod cert. Ce spune colegul Dohotaru e de notorietate. Nu cred că e cineva din Cluj care poate să spună că nu i-a dat bani lui Stamatian sau că nu i-a luat. El dacă vrea să mă contrazică o poate face în alte feluri.  Oamenii care au intrat în politică pentru un folos nu au niciun fel de scrupule”, a spus Ungureanu.

Deputatul USR a continuat: “Noi am propus un lucru rezonabil. Sunt spitale cu un deficit major de medici. Acolo unde este cazul şi unde este nevoie medicii se pot pensiona până la 67 de ani. Niciun medic care a lucrat o viaţă nu este bucuros să lucreze şi mai mult. Sunt zone care sunt sufocate de aceşti doctori îndrăciţi, lacomi de putere, lacomi de bani. Lucrează şi la stat, au şi clinică privată, şi-au tras şi un centru de cercetare, care sunt obsedaţi de control, care nu îi lasă pe cei din spate să respire. De ce? Principalul scop al acestor profesori erau obligaţi să formeze alţi medici. Aceşti indivizi au acaparat tot timpul ştiinţa, au lucrat la patru mese. Profesorul Stamatian şi alţi penelişti nu au fost vocali în aceşti ani pentru că au avut de rezolvat unele probleme personale. Au văzut întotdeauna politica ca pe un mijloc de îmbogăţire, pentru ei, pentru familia lor sau pentru grupul care l-a propulsat în acel loc. Acesta este şi motivul pentru care tot Stamatienii, Lucanii, toţi cei care au fost în zonele de influenţă în medicina românească, dracii din sistemul medical, aceşti draci au făcut, spre exemplu la Stanca, un spital din Cluj unde lucrurile arată ca la un CAP, sunt condiţii improprii când acolo se putea face un spital monobloc pentru copii”, a mai spus Ungureanu.


Deputatul Florin Stamatian a votat pentru “academicianul” Florin Stamatian

Deputatul Florin Stamatian a iniţiat, alături de alţi parlamentari, un proiect de lege prin care medicii să rămână în funcţie până la împlinirea vârstei de 70 de ani. De asemenea, de acelaşi privilegiu ar urma să beneficieze şi membrii Academiei de Ştiinţe Medicale. Academia de Ştiinţe Medicale nu are nicio legătură cu Academia Română, fiind o instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. Cine sunt membrii acestei Academii de Ştiinţe Medicale de la Cluj? Profesorul Mihai Lucan şi profesorul Florin Stamatian.

Deputatul PNL de Cluj Florin Stamatian nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.


Medicii nu vor creșterea vârstei de pensionare

Mai mulți medici au făcut apel, recent, ca orele de gardă să fie considerate vechime în muncă, după ce 43 de medici români au murit în timpul gărzilor, în ultimii ani. Reprezentanții medicilor au depus la Parlament un memoriu în care cer modificarea legislației pentru ca orele de gardă să le fie recunoscute ca vechime în muncă. 43 de medici români au murit subit, în ultimii ani, în timpul gărzilor sau al orelor de lucru, potrivit unei liste postate pe Facebook de Livia David, medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova. Livia David postase, inițial, o listă cu 31 de medici morți în timpul gărzilor, ea invitându-și colegii să completeze această listă. Livia David a lansat un apel ca legea să fie modificată în așa fel încât orele de gardă ale medicilor să fie considerate vechime în muncă, lucru care nu se întâmplă în prezent: "Nu cerem favoruri, nu cerem pensii speciale la 45-50 de ani."

Ultimele Stiri
abonare newsletter