Sănătate

Proiectul Legii vaccinării nu prevede sancţiuni. Cel din 2016 introducea amenzi pentru părinţi

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că proiectul Legii vaccinării nu prevede sancţiuni în cazul refuzului imunizării. Proiectul va fi pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului Sănătăţii cel târziu luni.

Proiectul Legii vaccinării nu prevede sancţiuni. Cel din 2016 introducea amenzi pentru părinţi

"Am studiat un model de vaccinare dintr-o ţară europeană în care rata de vaccinare este de 97 la sută numai prin faptul că se penalizează medicii de familie care nu vaccinează. Dar în legea pe care o propunem noi nu sunt sancţiuni”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat de digi24.ro..

Ministrul Sănătăţii a subliniat că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuţii, nu prin sancţiuni.


Într-o variantă de proiect al Legii vaccinării, din decembrie 2016, era prevăzut că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, iar, dacă pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Potrivit acelui document, medicul de familie urma să consilieze părinţii în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia ar fi refuzat să îşi imunizeze copiii, ar fi sesizat Comisia Judeţeană de Vaccinare. În urma acestor sesizări, Comisia Judeţeană de Vaccinare trebuia să organizeze şedinţe de consiliere cu părinţii şi să stabilească un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinţii ar fi refuzat vaccinarea copiilor şi după ce aflau care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare trebuia să le pună la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz.


În proiect se mai arăta că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.

De asemenea, în acel proiect era prevăzut că în cazul în care părinţii nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare, pot fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei.


Potrivit altor prevederi din acel proiect, instituţiile şi cadrele medicale ar fi încălcat  dispoziţiile legii şi ar fi dat informaţii greşite despre vaccinare, puteau fi sancţionaţi cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei.

Vaccinarea obligatorie a copiilor a stârnit, anul trecut, reacţii pro şi contra. Unele organizaţii şi persoane au susţinut că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, în condiţiile în care riscurile bolilor sunt mici, iar cele ale vaccinării sunt mari.


De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii şi oficiali din domeniul sanitar au atenţionat că înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor împotriva vaccinării.

Ministerul Sănătăţii a lansat, în noiembrie 2016, o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea.

abonare newsletter