Sănătate

Primele două transplanturi de rinichi din 2017 la Institutul Clinic de Urologie Cluj

Primele două transplanturi de rinichi în judeţul Cluj au fost realizate sâmbătă seara de echipa prof. dr. Mihai Lucan de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), pacienţii fiind o femeie de 44 de ani din Bihor şi un bărbat de 50 de ani din Braşov, ambii dializaţi.

''Au fost două persoane care au beneficiat, un bărbat şi o femeie, conform algoritmului. Au fost chemaţi şapte pacienţi care au putut să ajungă (...) au fost testaţi şi examinaţi medical. Au fost selectaţi cei doi ca fiind cei mai buni corespondenţi imunologic şi medical. Pacienta avea rinichi polichistici decompensaţi, chiar giganţi. La ea s-a efectuat transplantul cu mare dificultate, pentru că nu aveam unde să punem rinichiul. Rinichii proprii erau transformaţi în nişte mase tumorale gigantice'', a declarat prof dr Mihai Lucan, subliniind că cei doi pacienţi au fost selectaţi din mai multe persoane luate în calcul.

El a susţinut că numărul de transplanturi a scăzut, opinând că ''scandal inutil'' din cursul anului 2016 ar fi un motiv.


''Comparativ cu anul trecut, numărul este mult mai mic, rata de donare, şi acest lucru nu cred că are legătură neapărat cu vremea şi cu gerul, pentru că în Transilvania nu e aşa prăpăd şi drumurile sunt accesibile. Are legătură cu scandalul acela inutil de anul trecut, în care se căutau nişte vinovaţi care nu existau. Anul trecut, la timpul acesta, în prima lună a anului, erau aproximativ 15 transplanturi efectuate şi acum... ieri a fost primul. E un teritoriu foarte sensibil, pentru că apelează la conştiinţa şi la acceptabilitatea oamenilor. Atunci când pe televizor apar acuzaţii nefondate şi o totală lipsă de înţelegere a fenomenului de donare şi de transplant sigur că unii oameni, aparţinătorii, se gândesc de două ori înainte să accepte..., că nu ştiu ce se întâmplă cu organele'', a arătat prof dr. Lucan.

Rinichii au fost prelevaţi de la o femeie de 58 de ani, aflată în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

abonare newsletter