Sănătate

Alarmă cu hantavirus! Suedez decedat la Cluj, după ce a fost infectat cu virusul șoarecilor

Un tânăr în vîrstă de 21 de ani, turist din Suedia, a murit sâmbăta trecută, în doar patru ore de la prezentarea la camera de gardă a Spitalului Județean Cluj.

Wanelof Bergvall Marcus Soren Allan venise cu mai mulți prieteni din Suedia, în România, în concediu. Sâmbătă s-a simțit tot mai rău, așa că a decis să meargă la Unitatea de Primiri Urgențe, dar când a ajuns la Județeanul din Cluj, starea sa era deja foarte gravă. În ciuda eforturilor medicilor, în doar patru ore, plămânii i-au cedat și a murit.

Înrăutățirea fulminantă a stării sale de sănătate le-a dat de gândit medicilor clujeni, care și-au dat seama că se confruntă cu un caz deosebit de grav, de natură epidemiologică, și, în consecință s-au luat măsuri speciale de izolare a cadavrului. Probele luate din plămânii suedezului, la autopsie, și analizate la Instititul de Medicină Legală din Cluj au indicat faptul că decesul a fost provocat de hantavirus, cunoscut popular sub numele de virusul șoarecilor. Este un virus extrem de contagios, iar odată instalat, decesul poate surveni rapid.


Surse medicale din Cluj au declarat, pentru evz.ro, că acest caz trebuie luat în seamă, mai ales că în această perioadă, în Cluj-Napoca se desfășoară Untold Festival, la care participă peste 70.000 de persoane. Un posibil focar epidemiologic ar putea provoca un dezastru.

„Se face o anchetă epidemiologică pentru a vedea cu cine a intrat tânărul respectiv în contact. Problema este că perioada de incubare este lungă, de până la cinci săptămâni, după care, atunci cînd virusul ajunge în plămâni, totul este irosit, decesul fiind iminent”, a spus un medic din Cluj, care a fost informat în legătură cu acest deces.


Trebuie exterminați șoarecii infestați

Potrivit literaturii de specialitate, hantavirusurile sunt răspândite la oameni de la șoareci și șobolani infestați, atunci când omul inspiră aerul produs de excrementele sau urina acestora. Centrul de prevenție și control al bolilor transmisibile (CDC) din SUA recomandă distrugerea rozătoarelor din zonele unde au locuit sau mers persoanele infectate. Medicii susțin că nu este clar și nici practica medicală nu a dovedit încă, în ce măsură acest virus se poate transmite de la om la om, printr-un simplu strănut.

Simptome înșelătoare

Partea proastă e că primele simptome ale infestării cu hantavirus sunt asemănătoare cu ale gripei. Apoi, pacienții suferă dificultăți de respirație, care pot fi fatale dacă nu sunt tratate corespunzător.

abonare newsletter