Sănătate

Poezia pe care o recită Raed Arafat de fiecare dată când vine la Cluj: elicopterul SMURD care nu mai vine

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, că elicopterul SMURD care va deservi din judeţul Sălaj Regiunea de Nord-Vest ar putea deveni funcţional din acest an. Aceeaşi promisiune o face de cel puţin trei ani.

“Baza unde va fi amplasat elicopterul SMURD este aproape gata, a făcut-o Consiliul Judeţean Sălaj. Există elicopter de rezervă pentru pornire, să vedem cu colegii de la aviaţie, pe partea de piloţi, de pregătire. Eu sper ca în cel mai scurt timp, în cursul acestui an, să reuşim să pornim baza”, a spus Raed Arafat, care a participat la festivităţile ocazionate de “Înmânarea Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Avram Iancu al judeţului Cluj” şi “Aniversarea a 80 de atestare documentară a pompierilor militari din Cluj”, desfăşurate în faţa Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

Ce spunea Raed Arafat în urmă cu 2-3 ani despre acest elicopter SMURD:


Până la sfârșitul anului vom avea elicopter în toate regiunile țării. Ministerul Sănătăţii va dota regiunea NV cu un elicopter până la sfârşitul acestui an, urmând ca acesta să devină funcţional la începutul anului 2014”, declaraţie făcută la Cluj în septembrie 2013.

“Un elicopter SMURD care va deservi regiunea de nord-vest a țării va fi amplasat la Jibou, acesta urmând să sosească cel mai probabil în luna aprilie”, declaraţie făcută la Zalău în martie 2014.


“Regiunea Nord-Vest va primi luna viitoare un elicopter. Elicopterul va funcţiona sub coordonarea SMURD Cluj pe regiunea de Nord-Vest şi va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Baia-Mare, Satu-Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa. Sperăm că reuşim să îl pornim spre sfârşitul lui iulie cel târziu”, declaraţie făcută la Cluj în iunie 2014.

Raed Arafat a precizat că s-a ales județul Sălaj în detrimentul județului Cluj pentru ca zona de acoperire a elicopterului să nu se suprapună cu a celui din Mureș. Responsabilitatea operării pe linie medicală va reveni însă Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, care va răspunde de organizarea activității medicale și de elicopter în cadrul SMURD-ului.


„Noi nu tăiem cu cuţitul zonele unde vor deservi şi să spunem asta e zona, normal, el va fi complementar cu elicopterul de la Mureş şi cu elicopterul de la Arad. Asta ce înseamnă? Dacă am o intervenţie şi un elicopter e ocupat, pot să trimit celălalt. Ne uităm la cine este cel mai apropiat, la ce caz este şi ce expertiză este pe elicopter. Dar o dată cu venirea elicopterului la Cluj o să avem toată zona Banat şi Transilvania acoperită complet. Dacă îl aducem la aeroportul din Cluj anihilăm jumătate din zona de intervenţie a Mureşului şi atunci l-am îndepărtat un pic. Lucrăm pe cercuri calculate bine, dar important este că partea medicală va fi total sub coordonarea SMURD Cluj, în cooperare cu medicii de la SMURD Oradea, care vor asigura şi ei o parte din cei care vor deservi elicopterul”, spunea Arafat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter