Sănătate

La Spitalul Județean Cluj, examinarea RMN a ajuns un lux

Cel mai mare spital din Cluj, Spitalul Clinic Județean de Urgență are două RMN-uri, dar de aproape patru luni pacienții prind cu greu rând la o examinare. O clujeancă a încercat timp de cinci luni să prindă rând, dar nu a reușit. Care sunt motivele acestui haos?

La Spitalul Județean Cluj, examinarea RMN a ajuns un lux. Există două aparate, dar ambele sunt cu probleme La Spitalul Județean Cluj, examinarea RMN a ajuns un lux. Există două aparate, dar ambele sunt cu probleme

Unul dintre RMN-uri este atât de vechi încât este mai mult defect, decât funcțional, iar celălalt este nou, dar nu a fost funcțional câteva luni pentru că a fost în teste. Când în sfârșit s-a putut lucra pe aparatul nou, la scurt timp s-a defectat, astfel că în perioada 7-10 mai nu s-au putut face examinări pe RMN-ul nou. Conducerea spitalului spune că acum ambele RMN-uri sunt operabile.

Din cauza defecțiunilor care apar la cele două RMN-uri, pacienții trebuie să aștepte luni la rând ca să prindă o examinare. “De la începutul anului încerc să o programez pe mama mea la un RMN. În februarie, ni s-a spus că cel vechi este stricat, iar cel nou este în teste. Am revenit acum în mai şi mi s-a spus că în continuare nu se fac programări pentru că... ŞOC ... ambele RMN-uri sunt defecte.


Adică şi RMN-ul care în februarie, care a costat câteva milioane de euro, era abia scos din cutie şi pus în testare”, declara Larisa, pentru un ziar local, în urmă cu aproximativ două săptămâni. 

Unul dintre RMN-uri e vechi de 16 ani

Conducerea spitalului recunoaște că RMN-urile funcționează cu mari sincope și că se fac foarte greu examinări de acest gen în Spitalul Județean. “Spitalul are două aparate de RMN, din care unul cu vechime de 16  ani și un aparat pe care l-am achiziționat și care este instalat acum. În februarie, aparatul vechi a fost defect, iar cel nou era în teste de funcționare, fiind incomplet instalat pentru uz clinic. În luna martie, a existat o perioadă în care RMN-ul vechi era în reparații, iar celălalt nu era dat încă în funcțiune”, a explicat Monica Costin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.


Când merg RMN-urile nu sunt bani

Deși în aprilie aparatele funcționau amândouă, pacienții tot nu au putut să își facă examinări RMN din cauză că nu mai erau fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate. “În aprilie, la fel ca în fiecare lună se epuizează fondurile pentru contractul cu ambulatorul și în condițiile acestea se sistează programările pentru pacienții cu bilet de trimitere din ambulatorul integrat. În luna mai, cel de-al doilea aparat, adică cel vechi s-a stricat din nou, iar aparatul nou a fost defect între 7 și 10 mai. Am chemat în permanență service-ul. Cu toate că aceasta a fost situația am asigurat pentru pacienții internați 333 de examinări RMN și 56 pentru pacienții cu bilet de trimitere în ambulator. Acum, RMN-ul nou funcționează și cel vechi atunci când ți-e lumea mai dragă pică”, a mai precizat Monica Costin.

La privat prețurile sunt piperate

Reprezentanții CAS Cluj nu au putut fi contactați pentru a explica de ce se epuizează fondurile atât de repede și pe ce perioadă se întind listele de așteptare. Pacienții spun că în general durează 4-6 luni o programare prin CAS. Cei care vor să se descurce pe cont propriu trebuie să plătească aproximativ 500-800 lei pentru o examinare RMN, în funcție de clinica la care apelează.


În Cluj-Napoca, sunt opt centre private de radiologie și imagistică medicală. La spitalele de stat, se pot face examinări RMN la Institutul Inimii, Spitalul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Copii, Institutul Oncologic, Spitalul Municipal, Institutul Regional de Gastroenterologie și Spitalul de Pneumoftiziologie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter