Sănătate

FOTO: Centrul de îngrijiri paleative “Sf.Nectarie”, mană cerească pentru bolnavii de cancer

Centrul de îngrijiri paleative din Cluj este primul centru din ţară construit la iniţiativa unei biserici ortodoxe, iar 241 de pacienţi, diagnosticaţi cu cancer, au primit îngrijiri de la specialişti.

Clujul se poate mândri cu faptul că este deţinătorul unui centru de îngrijiri paleative, centru în care pacienţii adulţi, diagnosticaţi cu boli oncologice, primesc îngrijiri medicale de la specialişti în mod gratuit. Aici nu primesc numai îngrijiri medicale ci şi sociale, psihologice şi spirituale.

Centrul de îngrijiri paleative “Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, situat pe strada Cernei, este dotat cu 20 de paturi, este centru de zi şi ambulator, iar aici lucrează nu mai puţin de 40 de persoane: medici, asistenţi, preoţi, farmacişti, dar şi voluntari.


În curând, mai exact pe data de 8 mai, centrul va împlini un an de când a fost deschis.

Un vis devenit realitate

Ideea de a fi construit un centru de îngrijiri paleative la Cluj-Napoca i-a venit Preasfinţitului Vasile Someşanul în urmă cu aproximativ şapte ani.


“S-a dorit înfiinţarea unui centru adresat pacienţilor cu boli incurabile, în principal bolnavilor adulţi oncologici cu scopul de a ameliora calitatea vieţii prin asigurarea unei îngrijiri totale, îngrijiri de tip holistic care presupune îngrijirea fizică, spirituală, asigurarea unui suport social şi psihologic”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, prof. univ. dr. Mirela Maria Gherman-Căprioară, directorul medical al Centrului de Îngrijiri Paleative.

Centrul de îngrijiri paleative este unic în ţară prin faptul că este primul astfel de centru realizat la iniţiativa unei biserici ortodoxe, şi mai exact a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi a Clujului.


Cine se poate interna?

Centrul este destinat exclusiv bolnavilor oncologici, aflaţi în diferite stadii, înclusiv în stadii terminale, precum şi familiilor acestora.

“Se adresează bolnavilor oncologici adulţi indiferent de starea socială, de apartenenţa etnică sau religioasă. Serviciile care se oferă sunt servicii gratuite asigurate de către o echipă multidisciplinară care este specializată în îngrijiri paleative”, a mai adăugat prof. univ. dr. Mirela Maria Gherman-Căprioară.


Pacienţii care vor să se interneze în acest centru trebuie să ştie că au nevoie de un bilet de trimitere de la medic, trebuie să fie asigurat, să prezinte cuponul de pensie şi să aibă toată documentaţia medicală la zi.

Pacienţii primesc şi îngrijiri spirituale

Bolnavii nu primesc numai îngrijiri medicale ci şi spirituale. “Îngrijirea spirituală este îndreptată în trei direcţii: spre pacienţi în primul rând, spre familia pacientului şi nu în ultimul rând spre personalul medical. Ceea ce este de menţionat e faptul că pacienţii care au compania prietenilor, a familiei, necesită şi doze mai scăzute de medicamente. Asta demonstrează relaţia psihosomatică, adică între minte, creier, suflet şi suferinţa fizică. Acceptăm pacienţi de orice religie pentru că în faţa bolii oricine trebuie ajutat”, a declarat pr. Bogdan Chiorean.


Pacienţii pot participa la slujbe religioase şi la teme spirituale.

150.000 lei, costurile lunare

Costurile lunare sunt destul de ridicate motiv pentru care centrul are nevoie de sprijinul sponsorilor şi a donatorilor. “Ca să funcţionăm avem nevoie şi de o susţinere financiară. Costurile lunare sunt peste 150 de mii de lei: salarii, utilităţi, medicamente. Ca să funcţionăm facem nişte eforturi deosebite. Primim şi de la Casa de Asigurări de Sănătate o parte din bani, 189 de lei pentru fiecare zi de spitalizare, însă aceşti bani nu sunt suficienţi. Atunci eforturile sunt mai mari pentru colectarea donaţiilor, sponsorizărilor...”, a declarat ec. Vasile Dolean.

Cei care vor să facă donaţii o pot face fie la sediul centrului fie în conturile RO08 BTRL 0130 1205 C660 31XX (LEI), RO80 BTRL 0130 4205 C660 31XX (EURO), RO22 BTRL USDC RT00 C660 3101 (DOLARI), RO29 BTRL 0131 4205 C660 31XX (Dolari Canadieni).

abonare newsletter