Sănătate

Fumatul afectează aproape toate organele

Fumatul afectează aproape toate organele corpului, contribuind la declanşarea unor boli grave, printre care cancerul pulmonar, se arată într-un raport care face bilanţul a 50 de ani de luptă împotriva acestui fenomen.

Fumatul afectează aproape toate organele Fumatul afectează aproape toate organele

'La o jumătate de secol de la publicarea primului raport al biroului Chirurgului General american, care stabilea prima oară o legătură între ţigară şi cancerul la plămâni, lunga listă a bolilor provocate de fumat şi fumatul pasiv continuă să crească', spune dr Boris Lushniak, Chirurgul General al SUA, citat de 7sur7.be.

'Noul raport arată că fumatul este unul din factorii care duc şi la degenerescenţă maculară legată de vârstă (cea mai frecventă formă de cecitate - n.r.), diabet, cancer de plămâni, complicaţii la bolnavii de cancer şi la cei care se vindecă, precum şi la tuberculoză, bot de iepure la nou-născuţi, sarcini extrauterine, artrită şi disfuncţii imunitare', precizează el, citat de Agerpres.

În plus, 'fumatul pasiv este asociat şi cu un risc mai mare de accident vascular cerebral', adaugă şeful serviciului sanitar public. El subliniază că fumatul rămâne principala cauză de mortalitate ce s-ar putea evita în Statele Unite. De la publicarea primului raport al biroului Chirurgului General al SUA, pe 11 ianuarie 1964, care avertiza în privinţa pericolelor fumatului, peste 20 de milioane de americani au murit din cauza ţigărilor, dintre care circa 2,5 milioane de cancer la plămâni şi de boli cardiovasculare cauzate de fumatul pasiv, arată documentul, prezentat la Casa Albă.

 
 

 

Etichete: fumat
Ultimele Stiri
abonare newsletter