Sănătate

Numărul pacienților cu HIV a rămas constant, în jur de 400-500 cazuri noi pe an

Aproximativ 10.000 de persoane sunt infectate cu HIV în România, anual înregistrându-se 400-500 de cazuri noi.

"În momentul de față avem în jur de 10.000 de pacienți infectați cu HIV. Mai mult de 8.000 sunt în tratament și urmărire constantă, restul așteaptă să fie incluși în tratament. Numărul a rămas constant și România se poate lăuda, dacă vreți, cu faptul că din 2001 încoace a rămas la o rată de infectare constantă în jur de 400-500 de cazuri pe an, incluzând și cazurile de import", a declarat , a declarat managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, nu există pericolul infectării cu HIV prin intermediul transfuziilor, întrucât toate produsele de sânge sunt testate și evaluate, testele fiind unele de generația a patra.


"Cine dorește vine pur și simplu la camera de gardă, cere să fie testat, este testat, este consiliat. Vârsta pacienților cu HIV este între 20-40 de ani. Cei de 24 de ani sunt cei mai mulți. 80% din cazuri sunt din cauza actelor sexuale neprotejate. Sunt 50% femei și 50% bărbați", a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Ultimele Stiri
abonare newsletter