Sănătate

RECORD: 73 de metastaze scoase dintr-un singur plămân, la Cluj

Echipamentul laser de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca, achiziţionat recent cu fonduri de la Consiliul Judeţean, este folosit cu succes de echipa de specialişti condusă de medicul Dan Nicolau, şeful secţiei de chirugie toracică.

Sistemul a devenit operaţional în 18 noiembrie şi de atunci până astăzi au fost realizate patru intervenţii chirurgicale. În cadrul primei operaţii cu laser, realizată pe o pacientă de 56 de ani din Deva, au fost eliminate nouă metastaze, iar de atunci medicii clujeni au mai făcut şi alte intervenţii. “A fost o progresie numerică de metastaze scoase. După prima intervenţie în cadrul căreia au fost scoase 9 metastaze, a urmat o pacientă cu 32 de metastaze şi ieri am operat o pacientă la care i-am scos 73 de tumorete dintr-un plămân, urmând ca peste cinci săptămâni să mai facă o operaţie pe partea dreaptă”, a afirmat, astăzi, Dan Nicolau.

Pacienta căreia i-au fost scoase ieri 73 de tumorete se numeşte Carmen Anca, este din Sibiu şi are 47 ani. Femeia a declarat în această dimineaţă pentru monitorulcj.ro că se simte destul de bine după intervenţia de ieri şi este pentru prima dată internată la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca. Înainte să ajungă la spitalul din Cluj, pacienta a mai fost internată în Sibiu.


Intervenţia cu laser şi chimioterapia nu se exclud, ci trebuie urmate ambele tipuri de tratament, însă vestea bună pentru pacienţi este că le prelungeşte viaţa cu cel puţin un an. “Eu am scos tumorile din plămân şi metastazele, dar pacientul oricum face chimioterapie, acesta fiind tratamentul de bază”, a spus doctorul Dan Nicolau.

Echipamentul laser de tipul celui de la Spitalul de Pneumoftziologie din Cluj mai este folosit în ţări precum Germania, Anglia şi Polonia care deţin opt aparate. ”În rest nu prea ştiu să fie ţări în jurul nostru care să dispună de asemenea aparatură. Este scumpă aparatura de acest tip”, a precizat Dan Nicolau.


Medicii clujeni sunt singurii din România care fac în mod regulat intervenţii de acest tip, în alte spitale din ţară făcându-se până acum doar operaţii demostrative.

Ultimele Stiri
abonare newsletter