Sănătate

Morcovii îi ajută pe bărbaţi să fie mai fertili

Morcovii fac parte din grupul de fructe şi legume care ajută la îmbunătăţirea calităţii spermei, bărbaţii care consumă aceste vegetale fiind mai fertili, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii americani.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, care au investigat efectele fructelor şi legumelor asupra sănătăţii spermei, au descoperit că morcovii oferă cele mai bune rezultate. Aceştia au un efect bun asupra "motilităţii" (capacitatea de mişcare) a spermatozoizilor, scrie dailymail.co.uk.

Cercetătorii americani au cerut unui număr de 200 de bărbaţi tineri să urmeze o dietă care conţinea o varietate de fructe şi legume, înainte de a face teste pentru a observa ce efecte au acestea asupra spermei.


Drept urmare, fructele şi legumele de culoare galbenă şi portocalie ajută la ameliorarea calităţii spermei. Acest lucru se datorează pigmenţilor care dau culoarea galbenă numiţi carotenoide, deoarece corpul transformă unii dintre aceşti pigmenţi în antioxidanţi care ajută la menţinerea sănătăţii. Printre aceştia se numără beta-carotenul, pe care care corpul îl tranformă în vitamina A.

Antioxidanţii ajută la neutralizarea radicalilor liberi - grupuri liberi de atomi care reprezintă un proces secundar al metabolismului şi pot distruge membranele celulare ale ADN-ului.


Cartofii dulci şi pepenele galben ajută şi la creşterea cantităţii spermei, dar s-a descoperit că morcovii îmbunătăţesc performanţa spermei între 6,5 şi 8 procente, potrivit unei analize publicate în revista Fertility and Sterility.

Fructele şi legumele de culoare roşie, în special tomatele, care conţin substanţe anticancer, precum licopenul, au fost asociate cu scăderea numărului spermatozoizilor cu anomalii în ceea ce priveşte forma. Datorită acestor fructe şi legume, numărul de spermatozoizi "normali" a fost cu 8 - 10% mai ridicat, spun cercetătorii, care au putut observa o diferenţă semnificativă în rândul cuplurilor care aveau probleme în a concepe un copil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter