Sănătate

Mihai Lucan se justifică după operaţia lui Alexandru Arşinel

Actorul Alexandru Arşinel se afla pe lista de aşteptare a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj pentru primirea unui rinichi în vederea transplantului, fiind trimis la unitatea spitalicească de medicul nefrolog care îi supraveghea de ceva timp funcţia renală şi care a indicat necesitatea substituţiei.

"Referitor la cazul concret al domnului Arşinel, caz mediatizat excesiv în ultimele zile, precizăm faptul că dânsul se afla pe lista ICUTR Cluj, fiind trimis la noi de către medicul nefrolog care îi supraveghea de ceva timp funcţia renală şi care a indicat necesitatea substituţiei. În virtutea protocolului mai sus descris, oricât de mult ar dori cineva să ajute o persoană aflată în insuficienţa renală cronică, nu poate face acest lucru fără respectarea strictă a condiţiilor, deoarece transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul ar duce la respingerea rinichiului. Deci în cazul acesta a existat o compatibilitate foarte bună, ca urmare şi evoluţia post operatorie a dlui Arşinel fiind cea dorită", a precizat joi Institutul prin intermediul unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Potrivit reprezentanţilor institutului, lista de aşteptare pentru primirea unui organ în vederea transplantului este o bază de date care cuprinde persoanele diagnosticate cu insuficienţă cronică renală, cărora medicii nefrologi le recomandă tratament de substituţie a funcţiei renale.


"Această lista cuprinde date cât mai complete ale pacienţilor astfel încât, în momentul identificării unui organ disponibil pentru recoltare în centrele speciale, medicii să poată verifica o primă compatibilitate cu potenţialii primitori din baza de date (grupa sanguină, sistem imunitar, greutate, patologii asociate insuficienţei renale, etc). Acestă listă cuprinde astăzi 3.300 de bolnavi care aşteaptă un rinichi salvator, iar ordinea în care vor fi supuşi operaţiei de transplant depinde exclusiv de gradul de compatibilitate cu organismul lor şi nu are nici o legătură cu nici un alt aspect de natură speculată în unele publicaţii", mai susţine ICUTR Cluj.

Totodată, ICUTR Cluj precizează că medicii care iau decizia finală pe baza analizelor şi cei care efectuează operaţia (cu grad ridicat de dificultate) nu riscă transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul, acest lucru punând în pericol operaţia în sine, sănătatea pacientului şi evident şansele de viaţă ale organului transplantat, în condiţiile unei medicaţii imunosupresoare de durată.


"Tot în presă au apărut nume ale unor pacienţi (copii care suferă de insuficienţă renală cronică) ce ar fi pierdut şansa primirii unui rinichi salvator în favoarea domnului Arşinel. Ţinem în mod special să precizăm din nou că nimeni nu poate lua locul nimănui în acest montagne-rousse al vieţii şi al morţii, decât în condiţiile descrise mai sus şi mai mult decât atât, numele pacienţilor menţionaţi nu apar pe lista de aşteptare a Institutului. Prin urmare, nefiind în baza noastră de date, nu-i putem ajuta", mai susţine conducerea institutului.

Un reprezentant al pacienţilor care suferă de insuficienţă renală a scris că rapiditatea cu care Alexandru Arşinel a primit un rinichi este suspectă. Emanuel Ungureanu care conduce Asociația pentru Solidaritate și Empatie ”Claudia Safta” și se ocupă de zeci de copii și tineri care fac dializă l-a atacat pe Mihai Lucan afirmând că transplantul de care a beneficiat Arşinel a fost influenţat de calitatea de persoană publică.


Actorul a stat doar trei zile pe lista de aşteptare la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj, el suferind vineri, 30 august, o intervenţie chirurgicală de transplant.

Într-o scrisoare deschisă transmisă lui Alexandru Arșinel, clujeanul își exprimă dezamăgirea față de actor, care a acceptat acest tratament „preferențial”, în timp ce alți pacienți așteaptă luni de zile sau poate chiar ani o nouă șansă la viață.


„Regret din toată inima că suferiți la fel ca prea mulți români de una dintre cele mai cumplite boli, insuficiența renală cronică care condamnă la o moarte lentă mii de concetățeni ai noștri. Am aflat cu bucurie împreună cu milioane de români, cărora le-ați înseninat viața cu prestațiile dumneavoastră de înaltă ținută artistică, că ați primit o șansă la viață prin bunăvoința unei familii care a hotărât să fie de acord ca o parte din corpul persoanei dragi trecute în neființă să trăiască prin dumneavoastră. Sunt totuși trist și extrem de dezamăgit domnule Arșinel de faptul că ați acceptat un tratament preferențial din partea unui sistem de transplant care ar trebui să ofere o șansă la viață pe criterii clare, transparente tuturor bolnavilor care au nevoie de un organ funcțional pentru supraviețuire. Dumneavoastră ați primit un rinichi la 3 zile după ce ați solicitat un transplant pentru că sunteți o vedetă și profesorul Lucan a decis că viața dumneavoastră este mai prețioasă decât a altora. Dacă aș fi părintele unuia dintre zecile de tineri cu insuficiență renală cronică care merg de trei ori pe săptămână cu salvarea la un centru de dializă  și stau țintuiți de un pat conectați la un aparat  timp de 4 ore chinuitoare v-aș întreba: De ce credeți că viața copilului meu, care are 21 de ani și care face dializă de 8 ani, este mai puțin importantă decât viața unui om de 70 de ani care nu a făcut nici măcar o zi de dializă? Eu cred că dacă aveați 70 de ani și nu erați un VIP, nu ați fi primit acel rinichi”, se arată în scrisoarea deschisă a clujeanului.

abonare newsletter