Sănătate

23.000 de asistenţi medicali au părăsit spitalele, în ultimii cinci ani

Sectorul sanitar riscă să rămână fără asistenţi medicali în următorii ani din cauza valului de migraţie care se menţine la 15% din totalul personalului medical, atrag atenţia sindicatele din sănătate.

Datele Institutului Național de Statistică (INS), în ultimii cinci ani, sectorul sanitar public din România a pierdut 23.000 de asistenți medicali, adică aproximativ 20% din asistenții medicali raportat la anul 2007. Aceste cifre arată că procesul migrației personalului medical afectează în cea mai mare măsură asistenții medicali. “Conform studiilor efectuate în ultimii şase ani de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială Solidaritatea, intenția de migrație se menține în continuare la circa 15% din totalul personalului medical. Situația sugerează astfel că sectorul sanitar din România riscă să rămână fără asistenți medicali în următorii ani”, a declarat Viorel Rotilă, preşedintele sindicatului Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Pentru aceeași perioadă (2007-2012) sectorul sanitar public a pierdut, la nivel naţional, 780 de medici și 5.408 salariați din categoria personalului auxiliar, adică femei de serviciu, infirmiere, etc.

1.800 de asistenţi medicali, deficitul din judeţul Cluj

Potrivit sindicatelor din sănătate, deficitul de personal din spitalele clujene este de aproximativ 1.800, majoritatea fiind asistenţi medicali. Ştefan Roman, liderul SANITAS Cluj a subliniat în nenumărate rânduri că acest deficit se menţine în fiecare an, iar cei rămaşi în sistem sunt suprasolicitaţi din cauza volumului mare de muncă. La rândul său, Viorel Rotilă a explicat că această stare de fapt generează situații dramatice care conduc la supraîncărcarea cu sarcini a personalului și la depășirea constantă a programului de lucru, având drept rezultat epuizarea celor rămași dublată de creșterea riscului de erori profesionale.


O statistică făcută publică de Colegiul Medicilor din România (CMR), anul trecut, arată că, în 2011, un număr de 2.841 de medici din toată ţara au solicitat certificate profesionale curente colegiilor medicilor din întreaga ţară pentru a putea pleca să lucreze în străinătate. Potrivit datelor CMR, cei mai mulţi medici care au cerut aceste documente, 733, sunt din Bucureşti, iar pe locul doi se situează judeţul Cluj, cu 427 de cereri.

Sindicatele cer măsuri pentru stoparea migraţiei

Potrivit sindicaliştilor, situația este cu atât mai gravă în condițiile în care asistenții medicali nu constituie un obiectiv prioritar al programului de reformă. “Chiar dacă Ministerul Sănătății a acceptat solicitarea noastră de a introduce și asistenții medicali în proiectul pilot de salarizare a personalului din sănătate, problema este departe de a-și găsi rezolvarea, fiind necesar un plan coerent de măsuri pentru stimularea rămânerii în sectorul sanitar public, ale cărui obiective să se regăsească în toate proiectele de legi ale reformei în sănătate, inclusiv în cele aflate în dezbatere publică”, a conchis Viorel Rotilă.

Etichete: sanitas cluj
abonare newsletter