Sănătate

Medicii de familie nu au voie să ceară bani pentru înscrierea copiilor la şcoală

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) precizează că eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de către medicii de familie, iar analizele pentru înscrierea copiilor la şcoală şi grădiniţă sunt tot gratuite.

În conformitate cu prevederile legale ale Contractului-Cadru şi normelor de aplicare ale acestuia, medicii de familie nu au voie să solicite bani pentru eliberarea unor documente medicale pentru copii. “Chiar dacă părinţii nu sunt asiguraţi, copiii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de documentele menţionate. Şi tinerii cu vârste între 18 ani şi 26 de ani, care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de 3 luni), ucenici sau studenţi şi nu realizează venituri din muncă, au dreptul la aceste analize gratuite”, afirmă reprezentanţii Biroului de Presă din cadrul CNAS.  

De asemenea, medicii de familie trebuie să acorde gratuit scutirile medicale pentru copii şi actele medicale necesare copiilor aflaţi în plasament din cadrul sistemului de asistenţă socială şi protecţie a copilului.


Analizele necesare pentru înscrierea copiilor la şcoală sau la grădiniţă, pot fi efectuate gratuit, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter