Sănătate

“Terapeutul virtual” din Cluj, o premieră naţională

Tratarea pacienţilor cu depresie medie şi uşoară se mută în mediul virtual odată cu lansarea, în premieră naţională la Cluj, a unei aplicaţii pentru laptop şi PC.

Pe lângă tratamentul propriu-zis urmat pe baza recomandărilor unui “terapeut real”, persoana afectată de depresie poate urma şi un tratament acasă cu ajutorul “terapeutului virtual”. De fapt, acesta şi este scopul aplicaţiei: să ofere şi un tratament la domiciliu pentru persoanele cu depresie medie şi uşoară. Programul a fost pus la punct de o echipă de specialişti din România, Spania şi Marea Britanie.

Poţi să alegi un terapeut mai tânăr sau mai bătrân


Conf. dr. Aura Szentagotai de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie afirmă că aplicaţia are un avatar, adică acel “terapeut virtual” care interacţionează cu pacientul. Utilizatorul poate să îşi aleagă un terapeut preferat: bărbat sau femeie, mai tânăr sau mai bătrân, tuns scurt sau cu chelie. În prima fază, “terapeut virtual” îi va face o evaluare pacientului, întrebându-l, cu ajutorul unui chestionar, cum se simte, dacă are probleme cu somnul, dacă se simte obosit şi fără energie, dacă are o părere proastă despre sine şi dacă simte că i-a dezamăgit pe cei din jur.

“După această evaluare urmează intervenţia propriu-zisă în cadrul căreia terapeutul îi spune cum trebuie să îşi modifice gândurile problematice”, precizează Aura Szentagotai.  


Unii clujeni nici nu vor să audă de un “terapeut virtual” 

Ideea de a se trata cu un “terapeut virtual” este împărţită în rândul populaţiei din Cluj, chiar în rândul populaţiei tinere. În timp ce unii se arată încântaţi că au un ajutor şi în mediul virtual pentru tratarea afecţiunii, alţii nici nu vor să audă despre un “terapeut virtual”. “Nu vreau sub nicio formă un terapeut on-line, eventual să comunic prin net cu terapeutul real”, este de părere Lucian P., un tânăr din Cluj. Nici Alina T. nu consideră că ar ajuta-o foarte mult o astfel de aplicaţie. “Nu am încredere într-un program de calculator pentru că funcţionează după algoritmi şi fiecare persoană e diferită şi ar trebui tratată în mod diferit”, afirmă Alina T.


Pe de altă parte, Alexandru susţine că atâta timp cât “terapeutul virtual” e doar un ajutor pentru “terapeut real” îl consideră benefic pentru unele sfaturi în momente mai dificile.

Depresia va fi prima cauză de morbiditate până în 2030


Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări psihologice şi, potrivit specialiştilor, prevalenţa ei a crescut în ultimii 10-15 ani, iar o posibilă explicaţie ar fi mediul de viaţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în anul 2020, depresia va fi a doua cauză de morbiditate la nivel mondial şi prima cauză de morbiditate până în 2030.  


În ţara noastră, depresia este de două ori mai întâlnită în rândul femeilor decât al bărbaţilor. În categoria populaţiei adulte, depresia are o prevalenţă de 21%.

La nivel mondial, în momentul de faţă, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter