Sănătate

Secretul vieții lungi: Cum poți trăi cu 5 ani mai mult, chiar și cu o genetică proastă

Moștenirea genetică nu mai e un destin! Un nou studiu dezvăluie puterea extraordinară a stilului de viață în combaterea predispoziției la o moarte prematură.

Obiceiurile zilnice pot influența speranța de viață mai mult decât genetica. Foto:pexels.com Obiceiurile zilnice pot influența speranța de viață mai mult decât genetica. Foto:pexels.com

 

 


Știați că obiceiurile zilnice vă pot influența speranța de viață mai mult decât genetica? Cercetări recente demonstrează că un stil de viață sănătos poate „corecta" o genetică nefavorabilă, adăugând până la 5 ani la durata vieții!

 


Cercetarea a fost publicată în revista BMJ Evidence- Based Medicine

A implicat peste 350.000 de persoane, clasificându-le pe baza profilului genetic și a stilului de viață. Prima descoperire la care au ajuns cercetătorii a fost că obiceiurile au o influență mai mare asupra speranței de viață decât genetica: persoanele cu un stil de viață nesănătos aveau un risc cu 78% mai mare de a muri prematur (înainte de vârsta de 75 de ani) decât cele cu un stil de viață sănătos. 


Pe de altă parte, genetica a crescut probabilitatea de deces prematur doar cu 21%.

Moștenirea genetică nu mai e un destin: Stilul de viață te poate salva de o moarte prematură

Cu toate acestea, ceea ce este mai important este că, atunci când o persoană cu genetică proastă aderă la un stil de viață sănătos, riscul este redus cu 54%. Tradus în ani, acest lucru echivalează cu 5,2 ani de viață câștigați.


Lucrurile devin mult mai complicate atunci când o persoană cu un profil genetic negativ are un stil de viață nesănătos: în acest caz, riscul de a muri înainte de a ajunge la 75 de ani este mai mult decât dublu. 

Vrei să trăiești mai mult? Renunță la obiceiurile nesănătoase și alege un stil de viață activ!

„Politicile de sănătate publică pentru promovarea unor stiluri de viață sănătoase ar putea fi o completare puternică a asistenței medicale și ar putea diminua impactul factorilor genetici asupra duratei de viață a oamenilor", scriu cercetătorii.


CITEȘTE ȘI:
Furia te poate costa viața. Să te superi chiar și pentru 8 minute crește riscul de atac de cord

Contemporan, o altă cercetare - în acest caz realizată de Biroul European al OMS - a confirmat că pandemia a avut un efect distructiv asupra stilului de viață, în special în cazul copiilor. 

Cercetarea a arătat că, în timpul pandemiei, pentru 35% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani a crescut timpul petrecut la televizor, folosind jocuri video sau social media; pentru 28%, timpul petrecut în activități în aer liber a scăzut. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Carmen Tănase, despre problemele de sănătate cu care se confruntă: „M-am dus pentru ceva și au descoperit altceva”

Ultimele Stiri
abonare newsletter