Sănătate

Aproximativ 15-30% dintre oameni experimentează un fenomen curios: strănută la lumina puternică. De ce se întâmplă asta?

Strănutul ne ajută să ne curățăm nasul de germeni și impurități. La unii oameni, lumina intensă declanșează un reflex similar, ca și cum nasul ar fi iritat.

Mulți oameni strănută la lumina puternică. Foto: pexels.com Mulți oameni strănută la lumina puternică. Foto: pexels.com

 

 


Englezii îl numesc sindromul ACHOO, iar cercetătorii nu sunt siguri de ce unii oameni sunt afectați. 

 


O teorie ar fi că expunerea la lumină ar activa o parte a sistemului nostru nervos, responsabilă de acțiunile involuntare. În fața unui flash de lumină ne încruntăm și ne dilatăm pupilele, ceea ce ar putea declanșa spontan un alt reflex, cum ar fi strănutul, scrie Focus.it.

CITEȘTE ȘI: Ceaiuri care ajută la combaterea alergiilor de primăvară. Trei plante care fac minuni împotriva alergiilor de sezon.


Activarea intensă a nervului optic sensibil la lumină ar putea stimula, de asemenea, nervul trigemen, care controlează anumite mișcări faciale. Astfel, creierul ar putea confunda stimulul luminos cu un iritant în nas și să răspundă.

Ce te face să strănuți la lumina puternică? Află misterul din spatele acestui reflex

Potrivit unui studiu elvețian din 2010, cortexul vizual al celor care strănută la lumină este mai ușor de stimulat și, prin urmare, mai sensibil decât cel al celor care nu au această reacție. Strănutatul ar fi un reflex mai profund chiar decât reflexul care ne îndeamnă, de exemplu, să ne îndepărtăm mâna de pe placa de gaz fierbinte.


O altă explicație ar fi că, dintr-un motiv încă necunoscut, la un moment dat, în istoria noastră, strănutatul cu ușurință și în prezența unei lumini bruște trebuie să fi fost avantajos, iar reacția „a supraviețuit” cumva până în zilele noastre.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Strănutul la volan, un pericol în trafic. De ce ar trebui să eviţi să conduci când eşti răcit

abonare newsletter