Sănătate

Cele mai sănătoase obiceiuri și trucuri utile prin care îți poți îmbunătăți în mod natural vederea

Zilnic petrecem tot mai mult timp în fața monitoarelor, iar lipsa obiceurilor sănătoase contribuie pe nevăzute la dezvoltarea afecțiunilor oculare. Câteva trucuri utile merită introduse în rutina ta zilnică pentru a-ți păstra o vedere optimă.

Soluții simple pentru menținerea sănătății oculare/Foto: pexels.com Soluții simple pentru menținerea sănătății oculare/Foto: pexels.com

 

 


Ecranele telefoanelor și tabletelor, munca la birou în fața monitorului sau timpul petrecut pe canapea în fața televizorului, toate acestea îți afectează în timp vederea. 

 


Înainte de a da fuga la farmacie, atunci când vederea ta a scăzut din cauze ce ar fi putut fi evitate, este bine de știut că tu poți face mai mult pentru sănătatea ochilor tăi prin câteva soluții simple, dar eficiente, care pot intra în rutina ta zilnică. 

Soluții pentru menținerea unei vederi optime

*Antrenament pentru ochii tăi. Mușchii oculari sunt formați dintr-un mușchi intern (ciliar) din jurul cristalinului și câțiva mușchi externi. Prin urmare, mușchii oculari pot fi antrenați prin exerciții simple ce mențin vederea optimă. Unul sau două exerciții oculare pot face parte din rutina ta zilnică de dimineață. 
-Focalizarea obiectelor îndepărtate. Încearcă să te uiţi mai des în depărtare, în pauzele pe care le iei de la calculator/ecran. Focalizarea privirii pe obiectele îndepărtate antrenează, odihnește și întărește mușchii oculari, susținând vederea. 
-Dacă muncești în fața unui calculator, poți constata cu uimire că nu clipești suficient de des. În acest caz, medicii recomandă clipitul „forțat” sau conștient, adică atunci când îți amintești, încearcă să clipești mai des, pentru a ajuta la răspândirea secreţiei lacrimale la nivelul globului ocular.
-Gimnasitca oculară. Exercițiile circulare, prin care privești stânga-dreapta, sus-jos, întăresc mușchii ochilor și sunt foarte bune pentru acuitatea vederii.
*Igiena ochilor. Ochii tăi au nevoie de pauze, de focalizarea îndeaproape și în depărtare, dar și de o igienă corespunzătoare. În plus, pentru ochii sensibili, medicii recomandă reducerea luminozității/contrastului de ecran, iar atunci când ești afară poți folosi ochelarii de soare. Dar, foarte important, evită să atingi ochii cu mâinile sau să-i supui presiunii prin frecare. 
*Dieta echilibrată și bazată pe vitamine. Pentru sănătatea ochilor tăi este esențial să incluzi în meniul tău zilnic morcovii, produsele oleaginoase și fructele de pădure pentru aportul necesar de vitamine A, C, E sau luteină. Un meniu lipsit în nutrienți nu îți susține în mod suficient vederea optimă. 
*Ochelarii potriviți. Dacă este nevoie și folosești ochelarii, atunci asigură-te că utilizezi o pereche de ochelari de protecție potrivită atât în timpul muncii, cât și în timpul activităților recreative. 
*Poți face mai mult pentru ochii tăi. Meniul sănătos și nutrititv, bogat vitaminizat, igiena ochilor, pauzele și odihna necesară, dar și cele câteva exerciții pe care le poți face zilnic, toate acestea pot susține considerabil o vedere optimă, iar vizita la medicul oftalmolog poate fi amânată sau necesară doar în cazul unor probleme mai grave. Altfel, dacă devii conștient și îți tratezi ochii cu mai mare grijă, efectele benefice nu vor întârzia să apară. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum să îți susții corpul pentru a face față schimbărilor bruște de temperatură. Câteva sfaturi utile pentru sănătatea organismului tău.

abonare newsletter