Sănătate

Peste 60.000 de români suferă anual un accident vascular cerebral. Ministerul Sănătății: „Schimbă în mod radical viețile”

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate în România, iar anual peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral.

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate în România/ Foto: pixabay.com Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate în România/ Foto: pixabay.com

 

 


Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate în România, iar anual peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral, transmite Ministerul Sănătăţii (MS).

 


Mesajul a fost publicat pe Facebook, duminică, de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral.

„Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenţia asupra importanţei programelor de prevenţie, diagnostic, tratament acut şi reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical vieţile a zeci de mii de români în fiecare an”, arată ministerul.


CITEȘTE ȘI:
Medicală III sau fostul Spital Evreiesc, unul din cele mai moderne spitale din România. Aici se tratau bolnavi de toate confesiunile

Anul acesta, MS a introdus un atestat de studii complementare, care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenţionale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională actele normative pentru un nou program de Acţiuni Prioritare, prin care se va aloca finanţare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienţilor cu AVC în secţiile de neurologie. Anumite categorii de pacienţi care în prezent nu beneficiază de iniţierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcţională, vor fi ajutaţi să-şi recâştige mobilitatea, îmbunătăţindu-şi astfel calitatea vieţii.


Ministerul Sănătăţii susţine că Strategia Naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare va mări accesul la prevenţie şi la tratament pentru pacienţii cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie şi neurologie ale MS, împreună cu experţi din cadrul societăţilor profesionale şi societăţilor internaţionale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.

În cursul acestui an, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat declaraţia Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC şi tratarea acestora în centre specializate (unităţi „stroke”). 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O persoană a suferit un accident vascular pe Calea Florești! Ambulanța SMURD, la fața locului

Fructul care ne ajută să trăim mai mult. Reduce riscul de accident vascular și tratează mahmureala

Ultimele Stiri
abonare newsletter