Sănătate

Crește numărul cazurilor de COVID-19. Șef DSP Cluj: „Izolarea e necesară, fie că e COVID, gripă sau guturaiul clasic”. Unde ne putem vaccina?

E vremea pentru rapel? Întoarcerea din concedii și începerea școlii au creat condiții favorabile pentru înmulțirea cazurilor de COVID-19. Deși suntem mai relaxați după pandemi, trebuie să ținem cont de simptomele pe care le avem și să încercăm să-i protejăm pe cei din jurul nostru.

În Cluj, ne putem vaccina anti-COVID-19 la medicii de familie, dar și la centrul de vaccinare de pe Calea Moților 19 / Foto:Prefectura Cluj arhivă În Cluj, ne putem vaccina anti-COVID-19 la medicii de familie, dar și la centrul de vaccinare de pe Calea Moților 19 / Foto:Prefectura Cluj arhivă

 

 


Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de 4 ori în ultima lună. La nivel național, în săptămâna 18-24 septembrie au fost înregistrat aproape 15.000 de cazuri  noi de COVID-19. Într-o perioadă similară din luna august, numărul cazurilor noi depistate, într-o săptămână, era de numai 3.326.

 


Raportările Ministerului Sănătății din ultima lună:

  • În intervalul 21 - 27 august 2023 au fost înregistrate 3.326 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID-19). 
  • În intervalul 28 august - 03 septembrie 2023 au fost înregistrate 4.772 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID-19). 
  • În intervalul 04 - 10 septembrie 2023 au fost înregistrate 7.171 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID-19).
  • În intervalul 11 - 17 septembrie 2023 au fost înregistrate 11.226 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID-19).
  • În intervalul 18 - 24 septembrie 2023 au fost înregistrate 14.861 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID-19).

CITEȘTE ȘI:
Un nou val de COVID-19? Numărul cazurilor a crescut de 25 de ori în România!
Se întoarce COVID-ul? „Toată lumea din jurul meu e «răcită»” Peste 1.000 de cazuri, în medie, pe zi

 


În ceea ce privește cazurile de la nivel județean și local, raportările sunt făcute pe un interval de două săptămâni. Astfel, în perioada 10 - 23 septembrie 2023, DSP Cluj a depistat 1091 de cazuri de COVID-19 la nivelul județului, dintre care 598 sunt cazuri de COVID-19 din Cluj-Napoca.

Cazurile de COVID-19 la nivelul județului Cluj / Sursă: DSP Cluj

Dr. epidemiolog Mihai Moisescu, director al Direcției de Sănătate Publică Cluj, a declarat pentru monitorulcj.ro că această creștere a numărului de cazuri de COVID-19 sau alte infecții respiratorii a fost generată de mai mulți factori, între care se numără și aglomerările create de începerea anului școlar:


„S-a înregistrat în ultima perioadă o creștere a numărul de cazuri depistate cu infecții cu Sars-COV-2. E o creștere care se constată cam de două săptămâni. Este un context care creează condiții favorabile pentru diseminarea acestei infecții, având în vedere întoarcerea din concediu din diverse zone, redeschiderea anului școlar... Nu înseamnă că incriminăm școlile pentru asta, dar s-au creat condiții de aglomerare din mijloace de transport, dar și crearea unor noi colectivități care permit să se transmită mai ușor. Bineînțeles, și de intrarea către sezonul rece. Nu putem spune că este sezon rece, doar că este o variație de temperatură între dimineață și mijlocul zilei. Dimineața avem o temperatură mai scăzută, iar la amiază temperaturi crescute - asta face ca și comportamentul nostru vestimentar să aibă de suferit”, a declarat dr. Mihai Moisescu, șeful DSP Cluj, pentru monitorulcj.ro.

Mihai Moisescu, șeful DSP Cluj / Foto: monitorulcj.ro arhivă

Ce facem când avem răceala, gripă sau COVID-19?

Indiferent dacă avem COVID-19 sau doar o răceală, șeful DSP Cluj spune că măsurile recomandate de autorități rămân aceleași: apelarea la medicul de familie, respectarea recomandărilor medicale făcute de acesta și izolarea, pentru a nu-i îmbolnăvi și pe cei din jurul nostru. 


„Din punct de vedere al recomandărilor, sunt aceleași. În primul rând punem accent pe: dacă prezentăm semne și simptome de afectare respiratorie, nu neapărat ne gândim la COVID-19, dar dacă avem simptome - ne curge nasul, tușim, facem febră, semne de dureri musculare și chiar semne tipice de COVID-19 cu lipsa mirosului și a gustului, în condițiile acestea trebuie să ne gândim să ne izolăm la domiciliu, să luăm legătura cu medicul de familie să ne programăm pentru evaluare, urmat sau nu de testare pentru Sars-COV-2 și gripă, și în funcție de rezultat să respectăm prescripția medicală a medicului. 

Izolarea este necesară tocmai în ideea de a nu disemina celorlalți din comunitate, fie că e COVID, gripă sau guturaiul clasic. Izolarea e și pentru adulți, să nu meargă la serviciu, dar și pentru copii, să nu meargă la creșă, grădiniță, școală sau facultate. Dacă suntem răciți, e bine să purtăm mască, tocmai ca să-i protejăm pe cei din jurul nostru. În momentul în care ne deplasăm către medic pentru evaluare să purtăm mască”, ne spune Dr. Mihai Moisescu.

Unde și cum ne putem vaccina în Cluj?

În prezent, vaccinarea anti-COVID-19 se face la medicii de familie. Lista medicilor la care puteți apela în județul Cluj pentru vaccinarea anti-COVID o regăsiți aici. Tot ce trebuie să faceți este să informați medicul de familie că doriți să vă vaccinați, iar acesta va face o solicitare la DSP pentru aprovizionarea cu doze.

De asemenea, în Cluj-Napoca puteți apela și la Centrul de vaccinare împotriva Covid-19 din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Str. Motilor nr.19, etajul V, unde vaccinarea se face cu un ser adaptat pentru varianta Omicron. Centrul funcționează între orele 9.00-13.00.

CITEȘTE ȘI:
UBB Cluj a finalizat implementarea proiectului în vederea gestionării adecvate a crizei sanitare generată de COVID-19

 

„Cea mai bună și cea mai îndrăgită recomandare a mea este pentru cei care nu s-au vaccinat sau cei care vor să-și facă rapel pentru COVID să meargă la medicul de familie sau la centrul de vaccinare de pe Moților 19, care ține de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. Toți medicii de la 1 iulie 2022 vaccinează și pot vaccina anti-COVID. Fac solicitare către DSP a numărului de doze pe care doresc să le administreze, sunt asigurate aceste doze de două ori pe lună, tocmai pentru că este un vaccin sensibil, iar medicii care au solicitat își programează pacienții astfel încât să poată face numărul maxim de doze din flacoanele eliberate”, a susținut șeful DSP Cluj, Mihai Moisescu, pentru monitorulcj.ro.

Directorul DSP Cluj a mai evidențiat că, deși oamenii sunt „mai relaxați”, nu ar trebui să uite de importanța purtării măștii de protecție atunci când se îmbolnăvesc, chiar dacă e vorba doar de o răceală: „Suntem mai relaxați și e bine că suntem mai relaxați din punct de vedere al stresului, dar trebuie să avem în vedere că dacă avem simptome de răceală e bine să ne ducem la medic, nu să mergem prin mijlocul de transport fără mască dacă tușim. Dacă vrem să mergem undeva și suntem răciți, ne punem mască, chiar dacă mergem la medic, pentru că acolo suntem în sala de așteptare. Până ajungem în sala de așteptare, la fel, purtăm mască. Trebuie să îi protejăm pe cei din jurul nostru.”

Începe sezonul de vaccinare antigripală

La nivelul județului Cluj, sezonul gripal începe de obicei din 15 decembrie, când apare circulația virusului gripal. Înainte de această perioadă, autoritățile desfășoară campania de vaccinare antigripală, care va începe din octombrie. 

„Vaccinul antigripal. Va începe sezonul de vaccinare de la 1 octombrie. Noi recomandăm vaccinarea în 15 octombrie - 15 decembrie, când ar fi pre-sezonul de gripă. Vaccinarea se poate face și în sezonul de gripă ținând cont că postimunizare dezvolți un status imunologic care te protejează. Dacă ai chiar ghinionul că te-ai vaccinat azi și mâine te infectezi cu gripă n-ai niciun avantaj, dar dacă intri în contact cu virusul gripal la 5 zile - o săptămână, deja organismul are niște anticorpi, iar peste 2 săptămâni poate să te protejeze, fie să nu faci o formă manifestă, fie vei face o formă ușoară. Depinde și de statusul imunologic al fiecărui organism”, ne-a transmis dr. Moisescu. 

Gripa, deși de cele mai multe ori, este considerată o afecțiune banală, este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative. Gripa este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an în Uniunea Europeană și de 15.000-70.000 de decese pe an, potrivit DSP Cluj.

Vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei. Conform sursei citate, dacă faceți parte din grupele de risc menționate mai jos, ar trebui să vă adresați medicului de familie pentru a beneficia de vaccinarea antigripală gratuită:

  • Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani, aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienței umane;
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 35 de luni;
  • Gravide;
  • Medici, cadre sanitare medii și personal sanitar auxiliar, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;
  • Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;
  • Toate persoanele cu vârsta ≥65 de ani

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Urmările pandemiei de COVID-19. Românii acordă mai puțină importanță vaccinurilor pentru copii

În curând, COVID-19 nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră. OMS: „Suntem într-o situaţie mult mai bună astăzi”

abonare newsletter