Sănătate

Pentru a evita noi proteste, Guvernul vrea să majoreze veniturile din Sănătate la nivelul grilei de salarizare din 2022

Sindicaliştii din sănătate declanşează, miercuri, greva japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii. În prag de noi proteste, Guvernul vrea să majoreze veniturile din sănătate la nivelul maxim din 2022.

Salarii majorate prin OUG, pentru a evota protestele de stradă/Foto: Federația Sanitas România Facebook.com Salarii majorate prin OUG, pentru a evota protestele de stradă/Foto: Federația Sanitas România Facebook.com

 

 


Criza din educație, cauzată de greva generală începe să fie resimțită și în sistemul de sănătate și asistență socială, în urma nemulțumirilor angajaților care încep, miercuri, greva japoneză. 

 


De asemenea, angajații din sănătate și asistență socială urmează să protesteze în fața Guvernului.

Salarii majorate prin OUG, pentru a evita protestele de stradă

Pentru a evita noi proteste de stradă, Guvernul a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență de majorare a veniturilor pentru statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieşii, nămolarii, spălătoresele şi îngrijitoarele care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă.


La pachet, aceeaşi prevedere se va aplica pentru personalul din domeniul asistenţei sociale, dar şi pentru cel din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, adică pentru polițiști și militari. 

Majorarea veniturilor ar urma să se aplice din luna iunie 2023. 


„Articolul unic al prezentei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului prevede completarea articolului I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, cu două noi alineate care prevăd că, începând cu luna iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr.II Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi Asistenţă Socială” precum şi soldele de funcţie/salariile de funcţie ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr.VI Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, să se stabilească la nivelul salariilor de bază/ soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de această lege pentru anul 2022”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

CITEȘTE ȘI:

Grevă japoneză în Sănătate și miting de protest în Piața Victoriei

Proiectul de act normativ vine în contextul în care membrii de sindicat din cadrul Federaţiei Sanitas încep, miercuri, greva japoneză în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială, fără ca activităţile să fie întrerupte. Greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu reprezentanții Guvernului. 


De altfel, Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță organizarea Marșului Sănătății, o acțiune de protest ce va fi organizată joi, în Piața Victoriei (Guvernul României).

Principalele revenidcări ale sindicaliștilor din sănătate și asistență socială vizează actualizarea sporurilor, actualizarea tarifului calculat pentru gărzi, actualizarea valorii indemnizației de hrană, precum și creșterea nivelului salariilor de bază

„Se va ajunge la greva generală deoarece efectiv, angajații din Sănătate și Asistență Socială sunt copleșiți de munca pe care o depun, necesitățile de personal nu mai sunt actualizate, începând cu anul 2010, lucruri ce au dus la epuizarea colegilor noștri”, declara recent președintele Sindicatului Județean Sanitas Cluj, Ovidiu Bota.

Greva generală din Sănătate este programată pentru 15 iunie 2023.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Grevă japoneză în Sănătate și miting de protest în Piața Victoriei

Protest Sanitas la Ministerul Sănătății. Lider de sindicat din Cluj: „Se va ajunge la GREVĂ GENERALĂ”

Ultimele Stiri
abonare newsletter