Sănătate

Numărul îmbolnăvirilor de cancer în UE, estimat că va creşte cu 24%. INSP: „Va deveni prima cauză de deces”

Numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană este estimat că va creşte cu 24%. Reprezentanții Institutului Naţional de Sănătate Publică susțin că această afecțiune va deveni prima cauză de deces.

Foto: depositphotos.com Foto: depositphotos.com


 

România trebuie să asigure acces crescut la servicii medicale de diagnostic şi tratament de egală calitate şi siguranţă şi trebuie să intensifice dezvoltarea şi implementarea de programe de prevenţie primară şi de screening pentru cancer, afirmă reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Public, cu prilejul Săptămânii europene de luptă împotriva cancerului (25-31 mai).


 

„Cancerul este o boală cu multe faţete: medicale, sociale şi economice. Combaterea şi controlul cancerului rămâne una din cele mai intens discutate probleme de sănătate publică. Creşterea speranţei de viaţă la nivel european, progresele ştiinţifice care au transformat anumite forme de cancer dintr-o boală fatală, într-o boală cronică, nevoile de servicii de sprijin suplimentare pentru pacienţi, supravieţuitori şi familiile acestora, ridică provocări complexe. Pentru a putea răspunde acestor provocări, România trebuie să asigure acces crescut la servicii medicale de diagnostic şi tratament de egală calitate şi siguranţă şi, în egală măsură, trebuie să intensifice dezvoltarea şi implementarea de programe de prevenţie primară şi de screening pentru cancer. De aceea, direcţionarea resurselor, atât cele financiare, cât şi cele umane, trebuie să se îndrepte către acele intervenţii care şi-au dovedit eficacitatea şi cost-eficienţa, pentru a obţine un maximum de beneficii, cu minimum de riscuri", susţine sursa citată.


„Cancerul rămâne a doua cauză de deces în Uniunea Europeană, iar estimările arată că până în anul 2035 numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va creşte cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces”, afirmă reprezentanţii INSP.

Principalii factori de risc care contribuie la povara globală a cancerului sunt cei comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderabilitatea şi obezitatea) şi factorii de mediu. Prevalenţa majorităţii factorilor de risc de cancer este încă ridicată, ceea ce „indică necesitatea intensificării eforturilor de prevenţie primară”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Rafila a „desființat” Planul de Combatere a Cancerului inițiat de colegul lui, deputatul Achimaș. Ungureanu: „Moarte sigură pentru mii de bolnavi din România!”

Cancerul, o boală de sistem. Nadim Al Hajjar, chirurg: „Nimeni nu e scutit de dezvoltarea unui cancer de colon sau rect” Cum îl putem preveni?

Etichete: cancer imbolnaviri
abonare newsletter