Sănătate

Teste GRATUITE Babeș-Papanicolaou și HPV la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj

Femeile se pot programa în următoarele 6 luni pentru un test gratuit Babeș-Papanicolaou sau HPV și la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca

 

 


Începând din luna mai și până la sfârșitul anului 2023, femeile se pot programa pentru un test gratuit Babeș-Papanicolaou sau HPV și la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, strada Republicii nr. 34-36, la Ambulatoriul integrat al institutului (camera 8), între orele 14:00 – 16:00.

Testările se fac cu programare prealabilă la numărul gratuit de telefon 0215277598.


În cadrul proiectului se mai realizează teste gratuite Babeș-Papanicolaou sau HPV la cabinetele partenere ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca sau la unitatea mobilă de testare a acestuia, unitate care se deplasează în mediul rural din regiunea Nord-Vest.

Lista centrelor de testare din județele regiunii Nord-Vest sunt accesibile pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu secțiunea Programări iar programul unității mobile de testare îl găsiți accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391


Condiţii de testare

  •  Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani
  •  Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani 
  •  Sunt eligibile doar femeile cu uterul prezent, fără istoric de histerectomie totală 
  •  Nu sunt eligibile femeile cu diagnostic confirmat de cancer de col uterin 
  •  Nu sunt eligibile femeile care au mai beneficiat de un test gratuit de screening al cancerului de col uterin în ultimii 5 ani în cadrul programului
  •  Pot participa femeile asigurate sau neasigurate, fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI care atestă vârsta și domiciliul în Regiunea Nord-Vest (Județele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud)

Toate testele efectuate vor fi prelucrate la Laboratorul Central Regional de citologie/HPV de referință al IOCN, având o calitate asigurată și controlată prin utilizarea unei aparaturi de performanță de ultimă oră nou achiziționată în cadrul proiectului sub directa supraveghere a unui colectiv verificat de experți citologi/medici de laborator/biologi/tehnicieni. 

Acestea se realizează în cadrul proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II - Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 și este implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, singurul institut care promovează screening-ul cancerului de mai bine de 20 ani.


Ce este HPV?

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.


Care sunt simptomele infecției cu HPV?

Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer.

Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Există tratament pentru infecția cu HPV?

„Nu există tratament pentru infecția cu HPV, dar există tratament pentru efectele negative pe care infecția le are asupra sănătății. Verucile (condiloamele) genitale pot fi îndepărtate. Lăsate netratate acestea se pot înmulți sau pot crește în dimensiuni. Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi tratate, prin diferite metode în funcție de indicațiile medicului dumneavoastră. Astfel îndepărtați riscul de apariție a cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin poate fi prevenit!”, transmit reprezentanții Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

De ce spune Achimaș-Cadariu că vaccinarea anti-HPV a 30% din populația eligibilă până în anul 2025 este „o țintă optimistă”

Cancerul, o boală de sistem. Nadim Al Hajjar, chirurg: „Nimeni nu e scutit de dezvoltarea unui cancer de colon sau rect” Cum îl putem preveni?

abonare newsletter