Sănătate

Medicii și personalul medical solicită scutirea de la plata CASS

Medicii și personalul medical solicită, într-o petiție online, scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS).

sursă foto Facebook Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca sursă foto Facebook Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

 

Medicii spun că această scutire ar fi „ca formă de recunoștere a rolului social al acestei categorii sociale, în condițiile lipsei cronice de personal medical în toate regiunile țării, datorate în primul rând exodului peste hotare”.


Textul integral al petiției online:

„Solicităm scutirea de la plata CASS a personalului medical!

Solicităm scutirea de la plata CASS a personalului medical, indiferent de forma de organizare și de încadrare, ca formă de recunoștere a rolului social al acestei categorii sociale, în condițiile lipsei cronice de personal medical în toate regiunile țării, datorate în primul rând exodului peste hotare. În acest moment, necesarul de medici al României este acoperit în proporție de 70%, aproximativ 10 000 urmând să se pensioneze în următorii 5-7 ani, fără posibilitate de înlocuire cu absolventi noi, mai ales în mediul rural unde există regiuni întregi fără acces la servicii medicale. La nivelul celorlalte categorii de personal (asistente, infirmiere, etc) deficitul este chiar mai mare.”


Petiția online a fost inițiată de dr. Cosmin Alexandrescu, medic primar radiolog și președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, și de dr. Cristiana Chiciorea, medic stomatolog.

Petiția online a adunat, până la ora publicării acestui articol, câteva sute de semnături.


Ce categorii sunt scutite de la plata CASS în România: angajații din construcții, agricultură și industria alimentară

În România există, în acest moment, 3 categorii de angajați scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS): angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Numărul total al angajaților din aceste categorii, care beneficiază de scutire de la plata CASS, este estimat la aproximativ 800 de mii de persoane.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dispar 4 contribuţii sociale. Toți angajații trebuie să știe asta

Contribuţii sociale mai mici pentru angajatori

Unde am ajuns! Spitalele fac schimb de pacienți din cauza lipsei de medici: „La ATI suntem la limita de a nu mai acoperi gărzile”

abonare newsletter