Sănătate

Clinica „Dominic Stanca” va fi reabilitată cu bani privați. Clinica nu a mai fost renovată de 30 de ani

Clinica de Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” Cluj-Napoca va intra în această primăvară într-un proces amplu de reabilitare, unitatea medicală nemaifiind renovată de 30 de ani.

Personaje cunoscute din showbizz-ul românesc, alături de un clujean implicat în zona sportului, s-au angajat să strângă banii pentru renovarea Clinicii de Ginecologie „Dominic Stanca”. De la stânga spre dreapta: Patrick Ciorcilă, Codin Maticiuc, medicii Claudia Gherman și Dan Mihu și directorul de comunicare Untold & Neversea, Edy Chereji. Foto: Sorin MĂRGHITAȘ | monitorulcj.ro Personaje cunoscute din showbizz-ul românesc, alături de un clujean implicat în zona sportului, s-au angajat să strângă banii pentru renovarea Clinicii de Ginecologie „Dominic Stanca”. De la stânga spre dreapta: Patrick Ciorcilă, Codin Maticiuc, medicii Claudia Gherman și Dan Mihu și directorul de comunicare Untold & Neversea, Edy Chereji. Foto: Sorin MĂRGHITAȘ | monitorulcj.ro

 

Clinica este cea mai mare instituție medicală de profil din regiune, maternitatea are 75 de paturi și 12 de ATI, iar secția de Neonatologie – 38 de paturi și opt de ATI.


Potrivit managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Claudia Gherman, sala de nașteri de la „Dominic Stanca” nu corespunde standardelor, astfel că trebuie intervenit urgent pentru reabilitare. Aici se nasc anual 2.200 de copii, spune și șeful clinicii, medicul Dan Achim.

Noutatea însă dată de faptul că reabilitarea se va face din fonduri private, ca urmare a unui proiect inițiat de o asociere între Fundația „Metropolis”, „Untold” și „Sports Festival”, investițiile ridicându-se, în total, la 500.000 de euro.


Președintele Fundației „Metropolis”, Codin Maticiuc, cel care, de altfel, a inițiat în România campania „Spitale publice din bani privați”, a declarat, miercuri, că „avem parteneri foarte puternici, Untold și Sports Festival, și ne vom ocupa de două secții ale clinicii, Maternitatea și Neonatologia. Anunțăm începerea lucrărilor și primii 250.000 de euro care vin pentru acest proiect. Renovăm și utilăm cele două secții, le aducem la nivelul standardelor anului 2023”.

Primele lucrări de renovare care vizează Maternitatea Clinicii „Dominic Stanca” vor începe în luna mai și vor dura trei luni, iar în cea de-a doua etapă va fi modernizată unitatea de Neonatologie.


Potrivit lui Codin Maticiuc, Fundația „Metropolis” a investit peste 2,4 milioane de euro în renovarea și utilarea spitalelor din România.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Claudia Gherman, a precizat că unitatea medicală pe care o conduce își desfășoară activitatea în 33 de clădiri distincte, dintre care multe au peste 100 de ani vechime și care ar trebui reabilitate.


Șeful Clinicii de Obstretică-Ginecologie „Dominic Stanca”, Dan Mihu, spune că maternitatea pe care o conduce este cea mai veche din Ardeal și că nu este vreun clujean care să nu știe unde se află clădirea.

„Proiectul se va derula etapizat, se va începe cu sala de nașteri. Într-un gest de omenie se întinde o mână de ajutor pentru a fi mai bine. Mirajul vieții face ca acest loc să fie binecuvântat de Dumnezeu, iar astăzi 5 copii s-au născut și au văzut lumina zilei aici. Mamele și copiii vor fi mai multumiți dacă și condițiile oferite vor fi mult mai bune”, a explicat Dan Mihu.


Co-fondatorul „Untold Universe”, Edy Chereji, a arătat că și-ar dori ca, printr-o astfel de inițiativă, decizia unor femei de a naște la stat sau privat să nu depindă de lipsurile materiale ale unei clinici medicale.

Fondatorul Sports Festival, Patrick Ciorcilă, a promis că, la începutul lunii iunie a acestui an, va avea loc Crosul Supereroilor, lansat de „Sports Festival” la Cluj-Napoca, eveniment care se va alătura acestei cauze umanitare, și anume renovarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca”.

„Campania se va numi «Alergăm pentru Cluj» iar clujenii pasionați de sport au șansa să devină eroi pentru o zi prin participarea la competiția de alergare organizată duminică, 4 iunie, în cadrul Sports Festival. Jumătate din taxa de înscriere va merge către programul Spitale Publice din Bani Privați”, a mai spus Ciorcilă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ungureanu: "La Ginecologie 1, personalul medical NU ARE ECHIPAMENTE de protecție anti COVID-19!"

Colegiul Medicilor despre ginecologul din Turda: Cea mai dură sentință din România

Emanuel Ungureanu în fața Clinicii „Dominic Stanca”: „Domnule Rafila, acesta este un coteț, poate fi o pușcărie”. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter