Sănătate

Atenție! Sforăitul poate să ducă la scăderea oxigenului din sânge. Consecințele pot fi grave, chiar infarct

Sforăitul asociat cu apneea în somn poate duce la scăderea oxigenului din sânge și consecințe la toate organele. Pacienții care nu se tratează pot să facă chiar și infarct.

Sforăitul asociat cu apneea poate să aibă consecințe grave / Foto: depositphotos.com Sforăitul asociat cu apneea poate să aibă consecințe grave / Foto: depositphotos.com

 


Sforăitul asociat cu apneea în somn poate induce la nivelul organismului modificări ale concentraţiei de oxigen, iar scăderea oxigenului din sânge are repercusiuni la nivelul tuturor organelor şi sistemelor, a declarat miercuri, pentru agerpres.ro, managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.


 

Medicul a afirmat că atunci când o persoană sforăie trebuie să se prezinte la medic pentru o evaluare de somn.


„Sforăitul este un semnal de alarmă pentru persoana care este informată de partener sau i se spune că sforăie. Nu întotdeauna ştim că sforăim sau este foarte rar când percepem aceste sunet şi ştim despre noi că producem acest zgomot în timpul somnului, însă cu siguranţă atunci când el este prezent este aproape obligatoriu să ajungem în cabinetul unui medic care trebuie să facă evaluare de somn. Evaluarea de somn este importantă, deoarece sforăitul presupune o modificare a fluxului de aer la nivelul gâtului. Aerul este blocat şi vibraţia pe care o dă în vălul palatin produce acest zgomot care uneori este foarte deranjant. Pe lângă faptul că este foarte deranjant pentru cei din jurul nostru, el induce la nivelul organismului modificări ale concentraţiei de oxigen. Scăderea oxigenului în sânge are repercusiuni pe toate organele şi sistemele”, a explicat Mahler.

Consecințe grave

Potrivit managerului, organismul persoanei care are o scădere a oxigenului ca urmare a obstrucţiei la nivelul gâtului funcţionează într-o stare de alarmă, într-o stare de hipoxemie moderată uneori, alteori chiar severă.


„De foarte multe ori la aceşti pacienţi descoperim sindromul de apnee în somn ca şi diagnostic de pacient sforăitor. Sindromul de apnee în somn induce modificări multiple. De la afectarea imunităţii, imunitate care este afectată nu doar prin acţiune directă asupra limfocitelor, fiind cu mecanisme de apărare scăzute în momentul în care scade concentraţia de oxigen din sânge, dar şi modificări inflamatorii sistemice, care la o persoană obeză cu colesterol deja crescut creşte riscul de declanşare a accidentelor vasculare cerebrale, a infarctului miocardic, a complicaţiilor pe aparatul cardiovascular care sunt extrem de severe”, a susţinut Beatrice Mahler.

Ea a spus că pentru evaluarea persoanelor care au apnee în somn medicul oferă un holter care indică concentraţia de oxigen, mişcările abdomenului, mişcările toracelui, fluxul de aer de la nivelul căilor aeriene şi înregistrează sforăitul dacă acesta este prezent. „Pentru evaluare, de regulă medicul oferă un holter cu care evaluează somnul. Aceste aparat evaluează concentraţia de oxigen, mişcările abdomenului, mişcările toracelui, fluxul de aer de la nivelul căilor aeriene şi înregistrează sforăitul dacă acesta este prezent. În funcţie de numărul de apnei pe care le înregistrăm pe oră, pacientul beneficiază de tratament suportiv, adică încercăm împreună cu colegii din zona ORL să evaluăm zona nasului dacă sunt obstrucţii severe, împreună cu ortodonţii să corectăm modificările dentare care pot să interfereze cu o respiraţia normală pe parcursul nopţii, dar nu întotdeauna ajunge”, a arătat medicul.


Pacienţii care suferă de apnee în somn şi care nu se tratează resimt stări de oboseală permanentă, dureri de cap, unii prezintă valori crescute al tensiunii arteriale, iar consecinţele pot fi grave, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Greșeala care crește riscul pentru un infarct. Cum poți evita un infarct

Premieră medicală în România, în cadrul clinicii Anastasios din Cluj-Napoca | Biopsia prostatică prin abord transperineal – tehnica fusion RMN

Ultimele Stiri
abonare newsletter