Sănătate

Șeful ANPC vrea interzicerea etichetelor nutri-score, care ne spun cât de sănătos e un produs: „Cei din nordul țării consumă slănină”

Șeful ANPC nu este de acord cu etichetele nutri-score, care arată cât de sănătoase sunt produsele pe care le cumpărăm. El dă exemplul slăninei, care spune că este consumată des în nordul țării, deși conform etichetei nu este indicată pentru sănătatea noastră.

Șeful ANPC vrea interzicerea etichetelor nutri-score, care ne spun cât de sănătos e un produs / Foto: depositphotos.com Șeful ANPC vrea interzicerea etichetelor nutri-score, care ne spun cât de sănătos e un produs / Foto: depositphotos.com

 

 


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vrea interzicerea vânzării de alimentele care au etichetă nutri-score, în România, scrie europafm.ro.

 


Eticheta nutri-score are cinci culori, de la verde la roșu, una mai închisă decât cealaltă. Verde înseamnă că un aliment ar fi cel mai sănătos, iar roșu reprezintă un aliment care nu este indicat pentru consumul des și are multe calorii, potrivit sursei citate.

Panică între producători

Inițial, ANPC a transmis că aceste etichete nutri-score trebuie retrase de pe produse de la 1 noiembrie. Această decizie a creat panică între producători care au etichetat deja produsele în acest fel.


Deși prima dată s-a comunicat că din noiembrie vânzarea alimentelor cu etichete nutri-score devine interzisă, acum șeful ANPC, Horia Constantinescu, spune că încă nu s-a decis o dată exactă.

El a explicat și de ce ANPC nu acceptă ca produsele din România să aibă etichete nutri-score, dând ca exemplu slănina, despre care spune că este des consumată în nordul țării:


„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutri-score, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general. Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a declarat șeful ANPC la europafm.ro.

„Dacă mâncăm ceva de multă vreme nu înseamnă că e bine”

Clujeanul Dragoș Vana, fondatorul graphs.ro, a atras atenția asupra acestei decizii făcută de ANPC și spune că „penibilul este dus la extrem”.


„Șeful ANPC, nu doar că nu susține ci *interzice* etichetarea Nutri-Score de pe alimente. Și ca penibilul să fie dus la extrem, oferă ca exemplu slănina ce «face parte din meniul nostru de mii de ani», o mizerie de aliment din punct de vedere nutrițional. (...) Că mâncăm ceva de multă vreme nu înseamnă neapărat că e bine ce facem. Și eu am copilărit cu supa la plic, parizer și croissante, dar nu înseamnă că sunt alimente ce trebuie să le păstrez în dietă”, a spus Vana.

Vana a spus că pe el această etichetă l-a ajutat și este dezamăgit că va trebui să fie scoasă de la raft:

„Eu chiar am ținut dietă în ultimele luni și m-am uitat explicit după eticheta asta pe produse. Nu odată am descoperit că ce credeam eu că e sănătos nu era tocmai așa. Astfel că lipsa ei îmi produce nu doar supărare, ci de-a dreptul furie pe incompetența clasică a autorităților române.”

Eticheta „semafor”, introdusă în mai multe țări europene

Eticheta nutri-score a apărut în Europa în urmă cu un an și a fost intitulată „eticheta semafor”. Ea conține cinci culori: verde închis, verde deschis, galben, portocaliu și roșu, prin care le spune consumatorilor cât de sănătos este un produs.

În urmă cu un an, Organizația Mondială a Sănătății a cerut Comisiei Europene, prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului, să impună țărilor europene această etichetă, ușor de înțeles.

Deși Uniunea Europeană nu a adoptat o decizie privind acest subiect, țări precum Germania, Luxemburg, Franța, Belgia sau Spania au introdus voluntar eticheta nutri-score, scrie g4media.ro.

Și în România unii producători au etichetat produsele în acest fel, după ce au realizat analize în laborator.

Însă, România nu este singura țară în care această etichetă nu este dorită de către autorități. Și guvernul italian a spus nu etichetei semaforului și a susținut că sistemul de etichetare nutrițională ar putea fi interpretat ca înșelător.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Restaurantele, OBLIGATE să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Vitaminele, periculoase pentru sănătate. Nutriționst: „Toate aceste suplimente încarcă foarte tare ficatul”

Restaurante vs. fast-food. Diferenţele dintre cele două. Concluziile unui studiu privind caloriile

Ultimele Stiri
abonare newsletter